Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Poznejte krásu méně známé šumavské hory, udělejte si výlet na Schwarzeck vysoký 1235 metrů

Chcete si pročistit hlavu a vyrazit do podzimní přírody na parádní výlet na Šumavu? A nebaví vás chodit na profláknutá místa, plná dalších turistů? Máme pro vás ideální tip! Stačí jen přejet hranici do Bavorska a můžete zdolat nádhernou, ale pro české turisty méně známou horu Schwarzeck vysokou 1235 metrů. A nebo můžete s dětmi navštívit ze stejného výchozího parkoviště úžasnou šumavskou zoo Bayerwald Tierpark v Lohberghütte.

Schwarzeck je velmi výrazná hora v hřebem mezi Javorem a sedlem Eck. Nezaměňujte ji ale s nedalekou horou Zwercheck, což je mnohem známější hraniční hora Svaroh. Ostrá silueta vrcholu Schwarzecku zvláště vyniká při pohledech z východní strany - ze Svarohu nebo z vyhlídky Hindenburgkanzel. Přestože je Schwarzeck poměrně dobře dostupný, pozornosti převážné většiny českých turistů uniká. A to je opravdu škoda. Vrchol hory Schwarzeck tvoří několik set metrů dlouhý a ostrý hřeben se skalami vysokými i více než deset metrů. Na jedné z nich (nikoliv však na té nejvyšší) stojí od roku 2006 nový a na šumavské poměry moderní vrcholový kříž.

Od kříže se otevírá téměř letecký pohled do údolí Bílého Regenu a na protilehlý Ostrý. Vesnice v údolí jsou 700 metrů pod námi. Nejvyšší bod najdeme na další skále 120 metrů jihovýchodně. Vidíme z ní na opačnou stranu od jihovýchodu až k západu. Zcela mimo značenou cestu přístupná jen po neznatelné pěšině je skála na východním konci hřebene, ze které vidíme na Javor, Jezerní horu nebo Polom nad Železnou Rudou.

Pozoruhodnosti v okolí: Dva kilometry jižně od vrcholu stojí oblíbená horská chata Schareben. Ve čtyřicátých letech 19. století zde byla postavena hájovna a u ní několik domků, které sloužily dělníkům těžícím dřevo ve vysoko položených lesích. Budova dnešní restaurace byla vybudována roku 1855. Sloužila lesnímu personálu a jako stáj pro koně svážející vytěženo dřevo. Teprve později byla přestavěna na restauraci a útulnu pro turisty putující touto částí Bavorského lesa. Od roku 1989 patří chata obci Drachselsried, která ji udržuje a provozuje.

Kudy nahoru? 

Ideální cesta na vrcholek hory Schwarzeck vede z výchozího parkoviště v obci Lohberghütte. Do této obce je nejpohodlnější příjezd ve směru od Plzně přes přechod Svatá Kateřina za Nýrskem. Pokud jste už na Šumavě, můžete přijet i z druhé strany přes přechod v Želené Rudě – Alžbětíně, odkud budete pokračovat směrem ke známému lyžařskému středisku Velký Javor. Když vyjedete na hřeben, neodbočíte vlevo k javorskému lyžařskému areálu, ale budete pokračovat rovně a sjedete do obce Lohberghütte. Parkoviště je dobře značené, platí se tři eura. Přímo u parkoviště je pak vstup do zoo, o které bude řeč ještě později. Do Lohberghütte je to z Prahy 172 km, z Plzně 86 a z Českých Budějovic 139 km.

Z parkoviště se vydáte po značce Lo 7 Schwarzecker Rundweg (okruh), vedoucí výhradně lesem až do sedla Reisflecksattel (l142 m n. m.), zabere nejméně dvě hodiny. Počítejte s pořádným stoupáním, jde o trochu náročnější, ale parádnější výšlap. Po hřebeni vede společně několik značených cest. Nejprve mírně klesají a následně traverzují z jihozápadní strany skalnatý hřeben s kótou 1146 m. Teprve pak následuje ostré závěrečné stoupáni na vrcholový hřeben. Popsaný výstup je dlouhý 6,2 km s převýšením 660 metrů.

Jinou variantou je cesta z Lohberghütte přes obec Schwarzenbach. Odtud vede na Schwarzeck druhá značená větev okruhu Lo 7, která je o 300 metrů kratší. Lesem vystoupáme do sedla Waldwiesmarterl, kde se napojíme na hřebenovou trasu. Stoupáme na Hängender Riegel (l183 m n. m.) s mnoha skalkami, některé s dílčími rozhledy. Cestou v místech zvaných Hirschengrube (Jeleni jámy) míjíme stopy dávné důlní činnosti. Poté již stoupáme na ještě více skalnatý Schwarzeck. Obě popsané trasy můžeme spojit do zajímavého, ale poměrně náročného okruhu. 

Tento výlet vznikl ve spolupráci s knižním vydavatelstvím Starý most a jeho publikaci Kudy na šumavské vrcholy. 

Když vás nebaví chodit do kopce

Pokud nejste příznivci horské turistiky, netroufáte si na náročnější výstup a hledáte program pro výlet s dětmi, navštivte zcela jistě Bayerwald Tierpark v Lohberghütte. A nebudete rozhodně litovat. Za vstupné 6 EUR pro dospělé a 4 EUR pro děti máte možnost vidět desítky druhů zvířat z česko-bavorského pomezí i z dalšího okolí. Zoo obchází 1,5 km dlouhá stezka. V zoo je asi 400 kusů zvířat a z těch nejdůležitějších se můžete těšit na vlky, rysy, losy, jeleny, bizony, soby, vydry, bobry, tetřevy, divoké kočky, kozy, celou řadu dravců i dalších zvířat. Nechybí ani mazlící zoo.

Po návštěvě zoo se můžete nechat odvézt speciálním vláčkem, který vás dopraví na Malé Javorské jezero (Kleine Arberseebahn). Jezdí denně od Velikonoc do začátku listopadu ze stanice v obci Lohberg. Stoupá k Malému Javorskému jezeru po asfaltové silnici do této přírodní rezervace ve výšce 912 m nad mořem, která se nachází pod krásnou a nejvyšší horou Šumavu - Velký Javor. Vláček má až do 56 míst, jede po trase dlouhé 6.5 km.

FOTOGALERIE: Výlet na Schwarzeck

Sobota, 24. září 2022, 11:34

FOTOGALERIE: Výlet na Schwarzeck
FOTOGALERIE: Výlet na Schwarzeck

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš, Bayerwald Tierpark Lohberghütte

Štítky výlet na Šumavu, Bayerwald Tierpark Lohberghütte, Schwarzeck, horská turistika, hory, turistika, výlet, Šumava, skála, krása, Bavorsko, příroda, Velikonoce, Plzeň, Malé Javorské jezero, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poznejte krásu méně známé šumavské hory, udělejte si výlet na Schwarzeck vysoký 1235 metrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.