Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na západě Čech začalo konečně pršet po téměř čtyřech týdnech sucha. Déšť bude pokračovat i v příštích dnech

Po téměř čtyřech týdnech sucha v Plzeňském a Karlovarském kraji začalo v pondělí odpoledne na západě Čech pršet. Například na jižním Plzeňsku začalo pršet ve 13:00 hodin do Plzně dorazil déšť asi o 20 minut později. Deště mají trvat týden a pokračovat i v dalším týdnu. Nepůjde o plošné přeháňky, ale lokální deště, často doprovázené bouřkami. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý ráno v 06:00 zruší výstrahu na nebezpečí vzniku požárů. Trvala dva týdny a kraj při ní vyhlašuje zákaz rozdělávání ohně v přírodním prostředí.

Do půlnoci (ze pondělí na úterý) by měly být srážky na většině území západních Čech," uvedla Jana Adamovská z plzeňské pobočky ČHMÚ. Deště začnou od jihovýchodu, není jisté, jestli přes den dojdou až do Karlovarského kraje. "Ale v noci by mělo, hlavně na východě území, pršet," uvedla. V úterý budou srážky slábnout, ale další dny už budou bouřkové. „Na Šumavě mohou být lokální bouřky už v úterý. Od středy po celý týden už bude přeháněk a bouřek víc," řekla. Deště budou lokální, ne úplně plošné. Třeba v Brdech může spadnout víc srážek, ale někde pršet nemusí. Podle Adamovské se určitě nedorovná potřebná vláha v půdě, ale přeháňky jsou pozitivní s ohledem na požáry. „Také na příští týden to zatím pořád vypadá na přeháňky a bouřky," uvedla.

V regionu je na řadě míst vidět vyprahlá a popraskaná půda. Vody viditelně ubylo také v největší přehradní nádrži Hracholusky na Plzeňsku. Podle velitele plzeňského územního odboru Hasičského záchranného sboru (HZS) Pavla Musila bylo v zimě málo sněhu a půda vyprahne za relativně krátký čas. „Už čtvrtý týden neprší a opravdu stačí velice málo a může z toho být velká mimořádná událost," řekl Pavel Musil. Hasiči na západě Čech zasahovali v minulých dnech u dvou větších požárů na severním Plzeňsku, o minulém víkendu hasili dalších osm ohňů v lesních porostech Plzeňského kraje. V neděli hořel les v okolí Bublavy v Karlovarském kraji, kde pomáhali Němci a vrtulník.

Zatímco v minulých letech zasahovali hasiči u hořících travních a lesních porostů většinou v létě, loni už to bylo podle Musila výrazně dříve a letos je to podobné. „Ve statistice Generálního ředitelství HZS byl největší meziroční nárůst počtu požárů ve venkovním prostředí paradoxně v březnu oproti stejným měsícům předchozích let," dodal.

Na déšť se připravili už v neděli večer mnozí zahrádkáři na Plzeňsku. „Máme připravené sudy, do kterých zachycujeme dešťovou vodu ze střechy domu i hospodářského objektu. Déšť už jsme opravdu nutně potřebovali kvůli úrodě, začínají nám dozrávat jahody, nebo třeba muchovník, který potřebuje hodně vody. Na trávníku jsou už vypálené a uschlé obrovské plochy, což se obvykle stávalo až v těch v největších letních vedrech," uvedla Petra Pořebová z obce na jižním Plzeňsku.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky déšť, začalo pršet, předpověď počasí, Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na západě Čech začalo konečně pršet po téměř čtyřech týdnech sucha. Déšť bude pokračovat i v příštích dnech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.