Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Víkend otevřených zahrad zavede návštěvníky na jindy nepřístupná místa v majetku měst, obcí i soukromníků

Tři jindy nepřístupné zahrady patřící pod Správu veřejného statku města Plzně se mimořádně otevřou pro veřejnost o Víkendu otevřených zahrad 10. a 11. června 2023. Návštěvníci se mohou těšit na individuální i komentované prohlídky, dílničky, přednášky, či komponovaný pořad. Na území celého Plzeňského kraje mohou lidí navštívit celkem 23 mimořádně otevřených zahrad i parků. Nechybí ani ty ryze soukromé.

„Lidé budou mít možnost navštívit Luftovu zahradu v Doudlevcích nedaleko Tyršova mostu, dále takzvanou vodní zahradu u budovy Rybárny na hrázi Velkého boleveckého rybníka a Arboretum Sofronka v Bolevci. Setkat se tam mohou s lidmi, kteří o tyto zahrady pečují a znají jejich historii. Mohou si s nimi popovídat třeba při komentovaných prohlídkách či besedách. A připraven je i program pro děti,“ informoval náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Luftovu zahradu založil mezi roky 1918 a 1933 JUDr. Vilém Luft jako soukromou okrasnou zahradu se dvěma rybníky, množstvím exotických dřevin, altánem a sochařskou výzdobou. Vlhký charakter pozemku dává vyniknout mokřadním a vlhkomilným společenstvím rostlin i živočichů. Není běžně přístupná. O Víkendu otevřených zahrad je otevřena po oba dny od 9 do 18 hodin. Konají se v ní komentované prohlídky vždy od 10 a 14 hodin.

Arboretum Sofronka v Plzni Bolevci vzniklo v roce 1956 jako pracoviště státního Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti. Zaměřeno bylo na šlechtění borovic. Dnes je jednou z nejrozsáhlejších sbírek všech dostupných druhů borovic na euroasijském kontinentu. V roce 2010 přešlo do majetku města Plzně. O víkendu 10. a 11. června je arboretum otevřeno od 9 do 18 hodin. Komentované prohlídky jsou na programu po oba dny v 11 a 15 hodin v dolní části arboreta. Individuálně si mohou návštěvníci projít naučnou stezku o borovicích. Součástí Víkendu otevřených zahrad jsou v Arboretu Sofronka také Včelí dny v režii Českého svazu včelařů

Výukový areál na hrázi Velkého boleveckého rybníka známý také jako vodní zahrada u Rybárny byl otevřen v roce 2015. Je určen pro vzdělávání žáků mateřských a základních škol, studentů gymnázií a středních škol, ale i vysokoškolských studentů a také různých zájmových skupin a široké veřejnosti. Návštěvníci se v něm mohou seznámit s modelací ekosystémů Bolevecké rybniční soustavy, s pobřežní vegetací, vlhkou loukou, doubravou, vřesovištěm i rašeliništěm. V areálu je hmatový chodník, mechárium, šiškárium i expozice léčivých bylin. Není běžně přístupný veřejnosti. O Víkendu otevřených zahrad ho lidé mohou navštívit od 9 do 16 hodin.

Víkend otevřených zahrad se koná i na jiných místech Plzně a regionu, zájemci seznam otevřených míst a program najdou na webu vikendotevrenychzahrad.cz. Celkem je k dispozici 23 zahrad. Lidé mohou například navštívit známou a úplně první ukázkovou přírodní zahradu Věry Dvořákové U malíře v Myslovicích na Klatovsku, Biskupství plzeňské otevře svoji Meditační zahradu v Plzni v Doudlevcích, Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích zase zve k návštěvě svého historického parku. Vyrazit můžete také do Janovic nad Úhlavou, kde se otevře soukroumá prvorepubliková zahrada na adrese Mlánská 214 nebo do přírodní zahrady Na Roubence v Tymákově 7.    

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky Víkend otevřených zahrad, Luftova zahrada, arboretum Sofronka, zahrada U malíře, Meditační zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend otevřených zahrad zavede návštěvníky na jindy nepřístupná místa v majetku měst, obcí i soukromníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.