Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Komunitní akce Evropský den sousedů láká na společné večeře, programová ohniska i komentované procházky

Jak prohloubit sousedské vztahy? Na tuto otázku se snaží odpovědět oblíbená komunitní akce, která se v Plzni koná vždy o posledním květnovém víkendu. Desátý ročník nabídne pestrý páteční program pro veřejnost, sobotní sousedské večere a nedělní komentované procházky.

Evropský den sousedů se v Plzni poprvé odehrál v souvislosti s titulem Evropské hlavní město kultury 2015 a trvá dosud. Cílem akce je posílit život lokálních komunit a oslavit dobré sousedské vztahy.

Celý program letošního ročníku najdete ZDE.

„I letos je součástí Evropského dne sousedů program pro veřejnost v rámci programových ohnisek. Každý z 12 pořadatelů působí v jiné lokalitě, každý láká na jiný druh aktivit. Program je díky odlišnosti jednotlivých pořadatelů nesmírně pestrý, pokud jde o místa, termíny i zaměření od folklórních vystoupení, přes rockové kapely, dětská divadla, jazykové animace, sdílení vzpomínek až po pohodové odpoledne s koktejly,“ prozrazuje projektová manažerka akce Soňa Rychlíková z DEPO2015.

Už v pátek 26. května se mohou zájemci vypravit na tři místa. Chcete ochutnat havajské koktejly? Pak se vydejde od 15:00 do Luftovy zahrady. Program pod Vokounovou lávkou v Doudlevcích si připravila také Lesní školka v zahrádce. V pátek to od 13:30 hodin ožije také v Borském parku. Organizace Because ve spolupráci s centrálním obvodem sestavila bohatý program, jehož součástí budou pěvecká vystoupení, fotbalové zápasy i možnost zahrát si kriket, florbal či badminton. Děti si vyzkouší zvířecí poznávačku a prohlédnou si policejní čtyřkolku.

Hlavní program vypukne v sobotu 27. května. „Kultura Chotíkov připraví program ve Dvoře Markovna v Chotíkově, TJ Sokol Červený Hrádek zabydlí park v Červeném Hrádku, projekt Zažij Plzeň! nabídne program v Riegrově ulici, Evangelická církev metodistická zve na grilovačku na Bolevecké návsi. KVK centrum láká na svoji zahradu v Malesické 10 a nově vzniklý SPOJ – Spolek Přátel Okrašlující Jižák plánuje oživit a pátrat po vzpomínkách na Náměstí Českých bratří,“ vyjmenovává Rychlíková.

Společných večeří se účastní 1500 Plzeňanů

Nedělní odpoledne bude patřit Sousedskému jarmarku Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM na Lochotíně a s týdenním odstupem v neděli 4. 6. zabydlí Husovo náměstí organizace Blízky soused. Do 10. května se mohli zájemci také hlásit na sousedské večeře. Letos se přihlásilo celkem 50 adres, na kterých se poslední květnovou sobotu setká 1500 Plzeňanů!

„Registrovaní sousedé se stávají součástí webové mapy večeří a mohou tradičně vybírat z nabídky vystoupení, která přijedou zahrát až před jejich dům. I letos vystoupí lokální kapely a dětská divadla, která odehrají celkem 34 vystoupení,“ uvedla Rychlíková.

V nabídce jsou také dvě trasy nedělních komentovaných procházek. Petr Klíma provede zájemce lokalitou Bezovka v rámci Plzeňského architektonického manuálu. Průvodkyně z projektu Zažij Plzeň! pak představí Centrum města hravou formou v procházce určené také dětským návštěvníkům. Procházky jsou jedinou zpoplatněnou částí programu, vstupenky je možné zakoupit za 70 korun přes portál Goout. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Evropský den sousedů

Štítky Evropský den sousedů, komunitní akce, tip na víkend

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komunitní akce Evropský den sousedů láká na společné večeře, programová ohniska i komentované procházky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.