Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Mládě kalouse ušatého vypadlo z hnízda v parku, bez pomoci nemělo šanci na návrat do korun stromů

Nešťastné mládě kalouse ušatého sedící pod stromy v plzeňském Borském parku objevili při venčení svého psa mladí manželé. Asi tři neděle staré mládě vypadlo z hnízda v korunách stromů nedaleko od areálu TJ Slavia a bez pomoci člověka nemělo šanci se dostat zpět. Do akce proto vyrazili experti z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Oznamovatelé události vzorně střežili dočasně osiřelé mládě dravce až do příjezdu zvířecích záchranářů. „Propadlo z hnízda korunou lip a jehličnatých stromů až na zem. Jelikož v parku není křoviskový podrost tak jako v lese, nedokázalo se po větvičkách vrátit nahoru do bezpečné stromové koruny. Když jsem po příjezdu vzal mládě do rukou, jeho nervózní matka kňouravým „štěkáním“ a přelety nad mou hlavou dávala jasně najevo, že nemám na její mládě sahat,“ popsal situaci šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Pečlivým průzkumem korun zelených lip se po chvíli snažení podařilo objevit hnízdo, které se nacházelo na okrasné borovici asi tak ve výšce 20 metrů nad zemí. Původně to bylo asi hnízdo straky a na jeho základu vyhnízdil letos kalous. Další mládě, přibližně stejně velké jako to na zemi pod hnízdem, sedělo hned vedle vysoko na větvi.

„Kolega David Martinovský vylezl na borovici s hnízdem a kalouse do koruny stromu bezpečně vrátil. Samice (maminka) se poté už také zklidnila. Pro jistotu jsme mláděti ještě dali ornitologický kroužek. Tak uvidíme. Jak je patrné z tohoto případu, většina mláďat své rodiče má a není třeba je z lokality odnášet a zachraňovat,“ zdůraznil na závěr případu se šťastným koncem Karel Makoň.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky mládě vypadlo z hnízda, kalous ušatý, záchranná stanice živočichů, záchrana mláděte dravce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

Hezoun, naštěstí jej potkali dobří lidé.

Sobota, 13. května 2023, 12:19Odpovědět

Mládě kalouse ušatého vypadlo z hnízda v parku, bez pomoci nemělo šanci na návrat do korun stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.