Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Na zachování malých venkovských i pojízdných prodejen poskytne letos Plzeňský kraj obcím tři miliony

Tři miliony korun rozdělí letos Plzeňský kraj na zachování kamenných a pojízdných prodejen v malých vesnicích. Každoročně se zvyšuje počet žádostí obcí i výše podpory. Během prvního dotačního roku 2018 kraj rozdělil 33 na venkovské prodejny 1,3 milionu Kč.

Cílem dotace je omezit rušení prodejen v malých obcích do 500 obyvatel, respektive v částech obcí do 2000 obyvatel. Loni kraj takto vydal 2,5 milionu korun a podpořil 60 obcí. „Díky dotaci mohou obce podpořit provoz prodejny bez ohledu na vlastníka budovy a provozovatele," uvedl náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO). Podpora kraje bude v příštích letech pokračovat a dotace se budou zvyšovat, aby prodejny potravin a služby z malých obcí zcela nevymizely.

„Udržení prodejen i služeb v menších obcích je čím dál těžší. Pro starší občany je místní obchod často jedinou možností, kde si nakoupit základní potraviny. Navíc je to mnohdy i jediné místo, kde se setkávají, a plní tak i funkci sociální,“ řekl Vanka. Podle něj záleží jen na vedení obce, zda obchod podpoří. Dotaci je možné čerpat na mzdové náklady na prodavačku, pokud obchod provozuje obec, na energie a na příspěvek provozovateli.

Náměstek hejtmana připustil, že tento dotační titul může do budoucna doznat změn ve smyslu poskytnutí pomoci kraje na zachování obslužnosti venkova tak, aby prodejny potravin anebo služby z malých obcí zcela nevymizely. O dotaci může požádat obec do 500 obyvatel, případně do 2000, ale jen pro obchod v místní části s maximálně 250 obyvateli, kde ale nesmí fungovat jiný obchod. Žádosti lze podávat pouze elektronicky přes krajský dotační portál od 25. května do 5. června.

S úhradou mezd i provozu pomáhá také program Obchůdek 2021+ vyhlašovaný ministerstvem průmyslu, žadatel může dostat do 100 000 Kč na prodejnu. V Plzeňském kraji bylo letos podle Vanky podpořeno 42 subjektů čtyřmi miliony korun. „Bylo podáno 69 žádostí v součtu za 6,5 milionu korun," řekl. Podle Romana Bruzla, předsedy ZKD Sušice, největší sítě vesnických prodejen v Plzeňském kraji, je průměrná ztráta malého obchodu s jednou prodavačkou minimálně 160 000 Kč ročně. „Pokud malá obec nepomůže, tak tam nejdeme," řekl.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky venkovské prodejny, pojízdné prodejny, zachování venkovských prodejen, venkov, malé obce, dotace na prodejny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zachování malých venkovských i pojízdných prodejen poskytne letos Plzeňský kraj obcím tři miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.