Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zastupitelé porcovali medvěda a rozdělili 650 milionů z loňského přebytku hospodaření na různé projekty

Při tradičním „porcování medvěda“ na jednání plzeňského městského zastupitelstva se rozdělilo 650 milionů korun z přebytku loňského hospodaření a dalších volných zdrojů na nejrůznější investiční akce i projekty. Peníze umožní například vybudovat 18 nájemních bytů v bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku, který proslavil svým legendárním projevem Miloš Jakeš. V zoo se postaví nové ubikace pro guerézy a kočkodany a Plzeň bude mít i první ferratu u Třemošenského rybníka!

„Mně osobně například jako velkému fanouškovi naší zoo dělá radost projekt na nové zázemí pro primáty afrického pralesa. Současná dřevěná ubikace pro guerézy a kočkodany je v havarijním stavu, hrozí její zřícení. Díky uvolnění částky 29,8 milionu korun zoo vybuduje zcela nový pavilon,“ řekl primátor Roman Zarzycký (ANO).

„Město dál přispěje na kompletní úpravu okružní křižovatky u Makra, kde jsme alokovali 80 milionů," uvedl náměstek primátora Aleš Tolar (STAN). Další peníze půjdou na parkovací dům Světovar, který si vyžádá 350 milionů Kč, 68 milionů Kč na revitalizaci domů Tylova 51 a 53 a 11 milionů na zateplení domů ve Spojovací ulici. Malometrážní byty 1+kk v Červeném Hrádku přijdou na 57 milionů Kč. Město už má stavební povolení a v půlce května požádá o dotaci. „Nejsou to sociální byty, mohou být pro seniory i jako startovací pro mladé," řekla radní Světlana Budková (STAN). Na přestavbu bývalé konzervatoře půjde 175 milionů Kč, z toho pětinu dá obvod Plzeň 4.

„Těší mě i řada projektů, jimiž doplníme chybějící sportovní infrastrukturu. Například ve Sportovním areálu Prokopávka vystavíme novou dvoupodlažní budovu se zázemím šaten a sociálním zařízením včetně občerstvení pro beachvolejbalové kurty, které jsme dokončili začátkem letošního roku. Celkové náklady jsou vyčísleny na 36 milionů korun, letos uvolníme polovinu,“ doplnil primátor.

Vylepšení se dočká také sportovní areál v Luční ulici, zrekonstruováno tam bude zázemí objektu šaten, které jsou v původním a nyní již nevyhovujícím stavu, celkový požadavek na rozpočet města je 50 milionů korun, letos bude uvolněno 15 milionů korun. Chystá se i rekonstrukce sportoviště a výstavba zázemí pro pozemní hokej při 4. základní škole. Z rozpočtu uvolní město 50 milionů korun. Novinkou bude v Plzni projekt boulderingové stěny u současného Pump Tracku Bolevec u končené zastávky tramvaje č. 1 a úplně první ferrata, jež vznikne na pískovci u Třemošenského rybníka.

Čtyřicet milionů uvolnili zastupitelé na výstavbu mateřské školy v Újezdě, šest milionů přidají na přístavby technologických učeben 11. základní školy a 20 miliony Kč dofinancují projekty přístaveb a nástaveb u 7., 10., 21. a 22. ZŠ. Další prostředky umožní zvýšit o deset procent platy strážníků, jimž město koupí balistické vesty, protiúderové helmy a další.

Přebytek hospodaření města za rok 2022 činil téměř 745 mil. Kč., z toho 567 mil. Kč tvořil přebytek magistrátu a 178 mil. Kč představuje úhrn přebytků městských obvodů. U magistrátu byl přebytek ovlivněn zejména zlepšenými příjmy z cizích daní a z místních poplatků.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky porcování medvěda, investice města, rozdělili 650 milionů, přebytek hospodaření, ferrata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé porcovali medvěda a rozdělili 650 milionů z loňského přebytku hospodaření na různé projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.