Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Rekordní dotaci ve výši 3,2 milionu získala Plzeň na jazykové kurzy pro cizince a na jejich integrační setkání

Dotaci ve výši 3,2 milionu korun na jazykové kurzy pro cizince a jejich děti a na integrační setkání, získalo město Plzeň od ministerstva vnitra. Tyto finanční prostředky pomohou mimo jiné rozšířit poskytování právních služeb pro cizince nebo připravit výukové materiály pro pedagogy, kteří s dětmi-cizinci pracují.

„Dotace představuje stoprocentní finanční pokrytí žádané částky na projekt s názvem Integrace držitelů dočasné ochrany v Plzni 2023. Jde o rekordní částku, kterou město od ministerstva v tomto programu obdrželo. Podpory si velmi vážíme,“ uvedl radní města Plzně pro sociální oblast a aktivní život seniorů Jiří Šrámek (ANO).

„Připravili jsme projekt, který má vést zejména k lepšímu zapojení cizinců do majoritní české společnosti. Toho lze dosáhnout širokou nabídkou kurzů češtiny, zacílením na nejmladší generaci – školní děti, možností setkávat se, pomocí s orientací mezi jednotlivými úřady města či možností se setkávat a vyměňovat si své zkušenosti se životem v Plzni,“ přiblížil program Jiří Šrámek.

Díky ministerské dotaci chce město realizovat celkem 16 jazykových kurzů češtiny, a to ve spolupráci s Poradnou pro cizince Diecézní charity Plzeň a dále ve spolupráci s lektorkou Veronikou Rožánkovou. „Dále bychom chtěli navázat na dobrou zkušenost z loňského roku a uspořádat v průběhu letních prázdnin tři čtrnáctidenní běhy letních jazykových kurzů češtiny pro děti z Ukrajiny. Celkem jimi projde 60 dětí, které již jsou nebo teprve budou součástí českého školského systému,“ řekl vedoucí Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně (OSS MMP) Lukáš Mařan.

„Jazykové kurzy jsou velmi vyhledávané a hlavně velmi potřebné. Vždyť jazyk je hlavní složkou pro snadnou integraci cizinců do majoritní společnosti. Oproti loňskému roku jsme počet kurzů navýšili o pět a zájem dále roste. Stejně tak, jako zájem o kontakt s krajany a sdílení svých zkušeností. Proto k dalším bodům našeho projektu patří integrační setkání, z nichž dvě jsou plánována jako jednorázová akce a poslední se bude v období roku opakovat,“ doplnila Tereza Šlajsová, vedoucí oddělení dotací a kontroly OSS MMP. Neméně důležitou aktivitou tohoto projektu je pak i právní poradenství, zajišťované Organizací pro pomoc uprchlíkům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adéla Marková

Štítky dotace, jazykové kurzy pro cizince, integrační setkání, právní služby pro cizince

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní dotaci ve výši 3,2 milionu získala Plzeň na jazykové kurzy pro cizince a na jejich integrační setkání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.