Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Bizarní lavička Pata a Mata pobavila celé Česko. Teď ale prošla úpravou, i když veřejnost byla proti

Kuriózní autobusová zastávka s netradiční lavičkou, která pobavila celé Česko, prošla už stavební úpravou. A to i přesto, že si veřejnost přála zachovat její bizarní provedení. Původní lavička postavená ve svahu měla sedák v levé části asi jen 20 cm nad zemí. Dospělý člověk sedící na lavičce vypadal velmi komicky. Zastávka se nachází se v Plzni - Radčicích na trase nově dokončené etapy Západního okruhu Plzně a jako první médium na ni upozornila Plzeňská Drbna.

Po jednoduché přestavbě, která se uskutečnila v naprosté tichosti se stala lavička dvoustupňovou. Už začátkem března řekla pro Plzeňskou Drbnu mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková, že se nejnižší část proslavené lavičky bude zvedat zhruba o 20 centimetrů. A to se také stalo. Mluvčí dále uvedla, že původní podobu lavičky, která několik týdnů bavila internet, nepovažovalo vedení města za vhodnou. Úpravou však Plzeň přišla o kuriozitu, na kterou se jezdili dívat i lidé zdaleka.

I když má zastávka oficiální jméno Ke Kovářce, reportéři Plzeňské Drbny uspořádali anketu na pojmenování samotné kuriózní lavičky. V anketě hlasovalo do 5. března 6522 čtenářů. S obrovským náskokem zvítězil název Lavička Pata a Mata, který získal 71 procent hlasů. Druhé místo obsadilo pojmenování Vodovážná, pro které hlasovalo 11 procent čtenářů. Název Cimrmanova by si přála čtyři procenta hlasujících, stejně jako pro název Rodinná (s předem daným pořadím!).

Mnozí lidé si ale přáli, aby zastávka zůstala právě tak, jak byla. „První lavička v Plzni, která nediskriminuje lidi s gigantismem a nanismem. Pecka,“ komentoval dílo jeden občan na sociální síti. „A proč bychom nemohli mít trošku kuriózní lavičku na zastávce, která je navíc pro malé-lidi-friendly,“ říkala Markéta Čekanová. A stejného názoru byl například i plzeňský zastupitel Štěpán Krňoul (KDU-ČSL). „Když už to tam je, tak bych to jako kuriozitu klidně nechal. Třeba založíme nějaký nový "zastávkovský" směr.“ A lavičku si přála zachovat i Eva Jančová. „Pokud je to rarita, tak super. Šikmou věž taky nikdo nenarovnal a kolik tam jezdí turistů. V létě bych otevřela stánek se zmrzlinou a nechala turisty fotit si selfíčka.“ Tato přání se bohužel nepodařilo naplnit.

Na první pohled původní zastávka působila jako optický klam nebo že byla postavena nakřivo. Ale lavička byla skutečně v rovině. Byla však umístěna v poměrně příkrém svahu. Pokud si sedl dospělý člověk v její levé části, měl kolena pod bradou a nevstávalo se mu úplně snadno. Zastávka se nachází na okraji plzeňské městské části Radčice a rozhodně ji nevyužívají davy lidí.

FOTOGALERIE: Lavička Pata a Mata prošla úpravou

Sobota, 22. dubna 2023, 16:51

FOTOGALERIE: Lavička Pata a Mata prošla úpravou
FOTOGALERIE: Lavička Pata a Mata prošla úpravou

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky kuriózní lavička, bizarní lavička, západní okruh, silniční stavby, doprava v Plzni, západní obchvat Plzně, autobusová zastávka, Lavička Pata a Mata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smazaný uživatel

Fakt čím dál lepší. Zrušte už tu nesmyslnou lavičku a nechte tam jen přístřešek.

Pondělí, 24. dubna 2023, 11:07Odpovědět

Jiří Zvěřina

Tady se přesně projevuje idiocie redaktorů. Díky nim byla rarita, která nikomu nevadila, ba naopak, zrušena...

Neděle, 23. dubna 2023, 10:56Odpovědět

Bizarní lavička Pata a Mata pobavila celé Česko. Teď ale prošla úpravou, i když veřejnost byla proti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.