Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Památku předčasně zemřelého světově proslulého kolegy uctili lékaři v USA. Přátelé v ČR Ondřeje Hese navrhli na nejvyšší státní vyznamenání

Památku předčasně zesnulého, světově uznávaného plzeňského lékaře-patologa Ondřeje Hese, který byl zároveň také velkým ochráncem přírody, uctili na kongresu jeho američtí a kanadští kolegové. Mimo jiné mu udělili cenu za celoživotní dílo. Přátelé a kolegové podali také návrh na státní vyznamenání pro profesora Ondřeje Hese. Ten náhle zemřel loni v létě cestou do práce ve věku 54 let v důsledku mozkové příhody.

O poctách pro Ondřeje Hese na kongresu amerických a kanadských patologů informoval po návratu z USA jeho kolega profesor Michal Michal. „Na kongresu byla Kirilem Trpkovem z Calgary posmrtně udělena našemu prof. MUDr. Ondřeji Hesovi cena za celoživotní dílo, kterou jsem za něj převzal. Na přednášce byly vyjmenovány všechny nádory, které Ondřej Hes poprvé popsal a objevil. Ondra patřil k pětici nejvýznamnějším patologům světa v oblasti nádorů ledvin současnosti,“ uvedl Michal Michal.

Na počest plzeňského lékaře bude každoročně na sjezdu amerických a kanadských patologů udělována cena Ondřeje Hese nejlepší výzkumné práci, týkající se nádorů ledvin, prezentovaná na tomto oborovém nejvýznamnějším kongresu světa. „Když Kiril Trpkov zmínil, že Ondra napsal i monografie o plazech a věnoval se ochraně biodiverzity, tak to v celém kongresovém sálu v New Orleans zahučelo úžasem a následoval hodně dlouhý, bouřlivý potlesk,“ dodal profesor Michal.

Tato zpráva se pak stala impulzem k tomu, že se vedení plzeňského Dobrovolného ekologického spolku – ochrana ptactva (DES OP) rozhodlo předložit novému prezidentovi Petru Pavlovi návrh na udělení nejvyššího státního vyznamenání „in memoriam“ profesoru Ondřeji Hesovi. „Tento návrh jsme společně s Jiřinou Hepovou, která měla k Ondrovi z našeho spolku úplně nejblíže, 28. března 2023 odeslali do Kanceláře prezidenta republiky. K žádosti jsme samozřejmě zpracovali a přidali i všechny potřebné přílohy, materiály a zprávy z celého světa. V úterý jsme následně z Kanceláře prezidenta republiky obdrželi oficiální dopis a sdělení, že naším návrhem na ocenění Ondřeje Hese státním vyznamenáním České republiky se bude pan prezident podrobně zabývat,“ informoval šéf spolku DES OP Karel Makoň.

„Ondřej Hes byl výjimečný člověk, který si státní vyznamenání právem zaslouží a byť by nám za jeho života nikdy takováto akce nevyšla, tak věříme, že z rukou našeho nového pana prezidenta by toto nejvyšší možné ocenění jeho práce určitě rád s pokorou a skromností sobě vlastní převzal,“ dodal Makoň.

Lékař Ondřej Hes zemřel nečekaně ve věku nedožitých 54 let v důsledku rozsáhlé mozkové příhody, která ho zákeřně překvapila brzy ráno, když v rámci svých oblíbených sportovních aktivit běžel do Fakultní nemocnice na Lochotíně, kde působil celý svůj profesní život. Zkolaboval v lukách v údolní nivě řeky Berounky, nedaleko od spodního vjezdu do fakultní nemocnice, na dohled a dosah lékařské pomoci. Bohužel rozsah a charakter náhlé mozkové příhody mu neumožnil si pomoc přivolat. I přes veškerou a následnou snahu lékařů, kolegů, kamarádů a těch nejlepších z nejlepších se nepodařilo Ondřeje Hese zachránit.

Vedle činnosti lékaře se v Plzni Ondřej Hes významně zabýval ekologickou činností. Stál osobně za vznikem Tůní Svatý Jiří v plzeňské městské části Doubravka. Jde o projekt druhové ochrany volně žijících živočichů spolu s městem Plzní a městskou správou veřejného statku. První dvě tůně na levém břehu Hrádeckého potoka v Plzni Doubravce nedaleko kostela sv. Jiří se podařilo vytvořit na pozemku města Plzně v roce 2008. Další dvě tůně na pravém břehu potoka rovněž na pozemku města Plzně pak vznikly v roce 2018.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DES OP

Štítky Ondřej Hes, návrh na státní vyznamenání, světově uznávaný lékař, patolog, ochrana přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památku předčasně zemřelého světově proslulého kolegy uctili lékaři v USA. Přátelé v ČR Ondřeje Hese navrhli na nejvyšší státní vyznamenání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.