Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pilných magistrátních včeliček je zase o něco více. Město na střechy svých budov instalovalo další včelí úly

Počet včelích úlů umístěných na trojici budov plzeňského magistrátu se rozšířil. Na každé střeše je teď o jeden včelín více. Včelám tak nyní slouží devět příbytků. Magistrát města Plzně má úly na svých střechách již pátým rokem. Projektem chce město dosáhnout zvýšení populace včel v centru města, kde je rozsáhlý sadový okruh a parky plné květin i další zeleně.

„Jednu z nejdůležitějších rolí v našem ekosystému hrají právě včely. Ne nadarmo se říká, že včela je synonymem života. Bohužel už se jedná o velmi ohrožený druh. V Plzni se jejich chovu díky rozmanitosti kvetoucích stromů a keřů v parcích, které obklopují historické centrum, naštěstí velmi daří. Mají navíc profesionální péči. Městské včelaření je v posledních letech velmi populární, z čehož mám radost. Projekty, které jsou přátelské k přírodě a pozitivně ovlivňují životní prostředí, město dlouhodobě podporuje,“ řekl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). A využívá se samozřejmě i med, který vyprodukují pilné magistrátní včeličky. Stočený med se totiž používá pro propagační účely města.

Po úspěšném zahájení a průběhu pilotního chovu včel v roce 2019, kdy magistrát umístil první dva včelí úly na střechu budovy historické radnice na náměstí Republiky, se v roce 2021 včelstva rozšířila o další dva úly, a to na budově ve Škroupově 4 a na Koterovské 162. O včelstva se v Plzni stará Pavel Mach, který má s jejich chovem bohaté zkušenosti. Pečuje o ně i na jiných budovách, mimo jiné v Centru robotiky nebo na 21. základní škole.

Na všech střechách se včelstva pravidelně monitorují a sledovat je může on-line i veřejnost. Stačí si najít webové stránky vcelynastrechach.cz/strechy. Na uvedeném odkaze je možné sledovat dění uvnitř i vně úlů. „Dále je zde uvedeno grafické znázornění důležitých údajů po jednotlivých dnech, které reflektují aktuální informace o úlech a včelách. Na základě těchto údajů mohou včelaři rychle reagovat na případné problémy či nedostatky v úlech,“ informoval ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně Petr Triner, který má pod palcem správu magistrátních budov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky včelí úly. magistrátní včely, včely na střechách, úly na střechách, včelín, magistrát města Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilných magistrátních včeliček je zase o něco více. Město na střechy svých budov instalovalo další včelí úly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.