Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vodárna opět umožní veřejnosti navštívit atraktivní provozy čistírny odpadních vod i úpravny vody

Obrovský zájem veřejnosti vždy vyvolají komentované prohlídky Vodárny Plzeň, která umožňuje zájemcům navštívit dva své největší provozy. Jde o Úpravny vody na Homolce a Čistírny odpadních vod v Jateční ulici. Na zhruba hodinové exkurze se mohou zájemci registrovat přes portál Plzeňská vstupenka.

„Dosud se naše objekty otevíraly skupinám zájemců po předchozím objednání alespoň desetičlenné skupiny, nebo například při březnových Dnech otevřených dveří u příležitosti Světového dne vody či 28. října při oslavách výročí vzniku Československé republiky. Nyní se exkurzemi přidáváme k firmám, výrobním závodům a technickým památkám, které se pravidelně otevírají veřejnosti k prohlídkám,“ vysvětlila mluvčí městské společnosti Vodárna Plzeň Dana Veselá.

Prohlídky jsou naplánované vždy na sobotu od 14 hodin, na úpravny vody vždy začátkem měsíce, kdy první termín je 8. 4. 2023. Na čistírny odpadních vod jsou exkurze naplánované vždy koncem měsíce, první termín je 29. 4. 2023. Na zhruba hodinové exkurze se mohou zájemci registrovat přes portál Plzeňská vstupenka. Každá z prohlídek potrvá až hodinu, kapacita je 20 osob.

Úpravna vody se nachází na Slovanech pod Homolkou na pravém břehu Úhlavy. Prohlídka začíná u historické budovy tzv. Chabalovy filtrace z let 1924-1926. Jde o unikátní čtyřstupňovou pískovou filtraci, která tu byla provozována do konce roku 1997 a v jejích prostorách dnes chová a prodává soukromá firma ryby. Účastníci prohlídky pak procházejí kolem další, chemické úpravny, postavené v letech 1964-1969, která je označována jako ÚV II a dodnes slouží jako záloha pro mimořádné provozní stavy.

Špičkovou vodárenskou technologii uvidí lidé v úpravně ÚV III, jejíž modernizace proběhla v letech 2013 až 2016. „Atrakcí prohlídky jsou dvě průtočná akvária, kde se prohánějí japonští kapři KOI, plotice, okouni, parmy či jeseteři. Do prvního akvária jde surová voda z Úhlavy, v druhém je voda už upravená po filtraci a před ozonizací. Jde o biologický test, v němž jsou prospívající ryby v obou skleněných nádržích jednou ze záruk, že voda z VODÁRNY PLZEŇ a.s. je perfektní a bez kontaminace. V případě náhlého úhynu většiny ryb by indikoval kontaminaci vody buď z řeky, nebo v rámci procesu úpravy vody. Zatím se však nikdy nestalo, že by ryby v akváriích hromadně uhynuly,“ vysvětlila mluvčí Veselá.

Čištění odpadních vod se v Plzni datuje až od roku 1964. Do této doby byly veškeré odpadní vody vypouštěny do plzeňských řek bez jakéhokoli čištění, i když snahy o vybudování čisticí stanice jsou evidovány už od roku 1922. Čistota vody v Berounce se postupně zhoršovala, až dosáhla téměř katastrofálního stavu v šedesátých letech 20. století. Výstavba čistírny byla zahájena v roce 1955, dokončena byla asi po deseti letech.

Šokující video z čističky ukazuje, co všechno lidé splachují do odpadu. Jde o tuny použitých kondomů a ubrousky

Obrovské množství použitých kondomů a také vlhčených ubrousků se denně zachycuje na česlích v plzeňských čistírnách odpadních vod. Na jednu stranu to svědčí o tom, že obyvatelé Plzně mají rádi bezpečný sex, což je určitě chvályhodné. Na druhou...

Výstavba ČOV II začala v roce 1989 a postupně byla uváděna do provozu v období 11/96 až 06/97 s následným dvouletým zkušebním provozem. Jde o mechanicko-biologickou ČOV s anaerobní stabilizací kalu. „Lidé, kteří se účastní prohlídky, uvidí na začátku česle, které zachytí vše, co přiteče kanalizací a co je větší než šest milimetrů. Vlhčené ubrousky, plenky, ušní vatové tyčinky… Přitom nic z toho do kanalizace nepatří. Do dřezu a odpadu nemají přijít ani zbytky jídla a použitého kuchyňského oleje. Ve vodě se olej ochladí a spolu s ostatním odpadem může zejména v malých profilech stokové sítě vytvořit špunt, který dokáže udělat v kanalizaci velkou neplechu. Po vyčištění se voda vrací zpátky do Berounky,“ dodala Dana Veselá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vodárna Plzeň

Štítky Vodárna Plzeň, exkurze do provozu, čistička odpadních vod, úpravna vody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodárna opět umožní veřejnosti navštívit atraktivní provozy čistírny odpadních vod i úpravny vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.