Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Největší sluneční hodiny na světě ukazují čas už pět let. Rafičkou je stín, který na obří číslice vrhá vysílač Krašov

Přesně pět let už ukazují čas největší sluneční hodiny v České republice, které jsou pravděpodobně i největší na světě. Stín, který určuje čas, vrhá na obří číslice umístěné v krajině vysílač Krašov, vysoký 342 metrů. Hodiny se nacházejí v nejsevernější části Plzeňského kraje nedaleko od obce Bezvěrov. Ta dříve budila pozornost především z důvodu obtížně sjízdných silnic při nezvykle silných sněhových bouřích, které sužují tuto oblast. Teď se obec stala doslova světovou.

Využít stínu stožáru, jako „rafičky“ slunečních hodin, o tom uvažoval Václav Sidorjak již delší dobu. Jako vášnivý fotograf a pilot motorového padáku si až několik kilometrů dlouhého stínu prostě nemohl nevšimnout. „Myšlenka vytvořit obří sluneční hodiny z televizního vysílače Krašov mne napadla ve chvíli, kdy jsem poprvé spatřil tuto velkolepou stavbu z ptačí perspektivy,“ popisoval 20. března 2018 zrod myšlenky obřích slunečních hodin Václav Sidorjak. S nápadem oslovil tehdejšího starostu Bezvěrova Jana Matouška, kterému se myšlenka na zcela originální hodiny okamžitě líbila.

Stavba pěti kovových římských číslic o výšce tří metrů, odpočívadla, parkoviště a informačních tabulí u vysílače stála 140 tisíc korun, polovinu poskytl Plzeňský kraj. Číslice jsou zasazené poblíž cesty, takže je na ně dobře vidět. Kvůli potřebné rozloze není ciferník slunečních hodin úplný. Zahrnuje jen pět hodin od desáté do druhé hodiny odpolední, nejbližší je od stožáru 200 metrů, nejvzdálenější 260 metrů. Vzdálenosti mezi nimi jsou různé, protože rozdíl mezi dvanáctou a první hodinou je jiný než třeba mezi první a druhou.

„Sluneční hodiny na katastru obce Bezvěrov jsou největší v České republice. Dříve držely rekord sluneční hodiny na náměstí T.G. Masaryka v Třešti s rafičkou, neboli gnómonem v délce 8,21 metru. Bezvěrovské sluneční hodiny jsou větší i než dosud největší známé sluneční hodiny na světě Samrat Yantra, které se nachází v prostorách královské observatoře v indickém Džájpúru,“ informoval Robert Zauer, komisař České knihy rekordů, který nechyběl u slavnostního odhalení hodin před pěti lety a jehož úkolem bylo stvrdit rekordní rozměry předáním certifikátu.

Krašovský vysílač je významnou krajinnou dominantou a toho chtěla využít i obec Bezvěrov k přilákání nejen zájemců o astronomii, ale i další návštěvníky. O slunečních hodinách i historii vysílače Krašov se zájemci mohou dočíst ze dvou infotabulí na nové odpočívce u vysílače. Bezvěrovské sluneční hodiny vznikly jako astronomická zajímavost v Manětínské oblasti tmavé oblohy. Ta byla založena na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje na rozloze 346 čtverečních kilometrů už v září 2014. Na přípravě a realizaci hodin se podíleli členové Západočeské pobočky České astronomické společnosti.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Bezvěrov

Štítky sluneční hodiny, největší sluneční hodiny, vysílač Krašov, televizní vysílač, obec Bezvěrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší sluneční hodiny na světě ukazují čas už pět let. Rafičkou je stín, který na obří číslice vrhá vysílač Krašov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.