Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V bývalé trolejbusové hale vzniká unikátní muzeum historických motocyklů a automobilů. Vystavuje i nejnebezpečnější a smrtící motorku

Muzeum historických motocyklů a automobilů Depo Moto Art vzniká v prostorách bývalé trolejbusové haly plzeňského areálu DEPO2015. I když bude expozice otevřena oficiálně až v červnu, už teď jsou v ní desítky motocyklů, automobilů, kol a také uměleckých předmětů. Nechybí ani nejnebezpečnější a smrtící motocykl Vincent HRD - Black Widow, na kterém se zabilo obrovské množství jezdců.

„Samotné muzeum s plochou 2000 čtverečních metrů bude současně sloužit jako galerie umění. Budou se zde setkávat motorky, auta, umění a design. Objekt má od města v zápůjčce na 20 let Nadační fond Plzeň sobě,“ řekl předseda fondu Roman Jurečko s tím, že spojením techniky a umění vznikne v Plzni něco jedinečného. Renovaci haly zajistila nadace s nadšenci vlastními silami s penězi sponzorů.

„Jsem rád, že na vzniku muzea spolupracujeme s největšími osobnostmi z oblasti auto-moto veteránů, jako je sběratel a majitel sbírky historických motocyklů Petr Hošťálek, majitel unikátní sbírky automobilů Praga Emil Příhoda a váceprezident Autoklubu ČR František Čečil. A jestli nám například pan Příhoda ze své úžasné sbírky Pragovek zapůjčí pět Pragovek, kterými jezdili naši prezidenti, tak si myslím, že to bude obrovské štěstí pro Plzeň,“ uvedl Jurečko.

Část expozice bude trvalá a část se bude měnit. „Každý půlrok nebo rok budeme spolupracovat s jiným umělcem nebo sběratelem či autoklubem, který nám poskytne své umění nebo vozidla. Teď je tady například známý pop artový umělec z Plzně Josef Rataj nebo plzeňská malířka Doris Tesárková Oplová, která tvoří umělecká díla z kategorie automobilismu a aktuálně vystavuje obrazy převodovek. Budeme mít v zápůjčce zhruba 100 motocyklů, celá sbírka sběratele Petra Hošťálka, dále desítky vozidel a desítky historických kol plus umělecká díla," informovala ředitelka Nadačního fondu Plzeň sobě Kristýna Nachtmann Švédová.

K vidění bude smrtící motocykl anglické výroby 

V Plzni by se mělo postupně objevit asi 80 motocyklů ze sbírky Petra Hošťálka. V Depo Moto Art už jsou nyní například řemenové motocykly NSU z roku 1923 a DKW z roku 1924 v původním nerenovovaném stavu, anglický motocykl Ariel 500 určený pro poštovní služby. „Velmi zajímavým motocyklem je například dánský čtyřválec Nimbus. To byl úžasný stroj, který je v Evropě poměrně málo známý. Nestavěla to motocyklová fabrika, ale firma, která vyráběla původně vysavače. Výrobu motocyklů ukončili v roce 1956. V severských zemích to byl nejznámější motocykl. Používala ho dánská i švédská pošta a byl to velmi spolehlivý motocykl,“ uvedl Petr Hošťálek, který má ve sbírce 85 motocyklů.

Velmi si cení prvního superbiku Widowmaker nebo Black Widow anglické výroby, který jel rychlostí až 200 km/hod. „Je to hodně známý a ďábelský motocykl Vincent HRD. Traduje se, že skoro na každém vyrobeném kusu se někdo zabil. Byl to stroj s abnormálním výkonem a mizernými jízdními vlastnostmi. Navíc byl už tehdy velmi drahý. Na tuto motorku jsem se těšil celý život. Chtěl jsem ji už ve svých 20 letech,“ uvedl sběratel. Pokud by si chtěl někdo pořídit tento kousek, jeho cena začíná na 1,5 milionu korun. Má pověst nejnebezpečnějšího motocyklu, který kdy byl vyroben. Black Widow byl tak smrtící, že byl tento motocykl například postaven mimo zákon ve 37 amerických státech. Je to velmi těžký a silný stroj, který většina jezdců nedokázala zvládnout.

„Jezdím na motorce od svých 17 let, jsem sběratel a v první řadě motorkář. Sedím na motorce denně i přes zimu a najíždím obrovské spousty kilometrů. Jezdím na starých motorkách. Nejnovější mám asi 14 let starou a nikdy si nic novějšího nepořídím. Nesnáším totiž elektroniku. Miluji motocykly BMW. Letos navíc slavíme 100 let od zahájení výroby motocyklů BMW. Můj oblíbený silniční model je BMW R66 z roku 1939,“ prozradil Hošťálek.

Z automobilů už je v muzeu například vozidlo Gordon, vyrobené v Plzni, na jehož designu se podílel plzeňský výtvarník Karel Syka. Dále Škoda super sport, vozidlo Hakar, které vyhrálo dvakrát mistrovství Evropy v závodech do vrchu a Aero Minor Sport. „Celkem už tu teď máme do 30 strojů," dodala Švédová.

FOTOGALERIE: Depo Moto Art

Úterý, 7. března 2023, 18:33

FOTOGALERIE: Depo Moto Art
FOTOGALERIE: Depo Moto Art

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Muzeum historických motocyklů a automobilů, Depo Moto Art, Roman Jurečko, Petr Hošťálek, Vincent HRD, nejnebezpečnější motorka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolja Hugo

Trolejbusová hala a i ostatní objekty staré vozovny byly v havarijním stavu, muselo se honem stavět nové depo. A ejhle zázrak! Staré depo stojí dál a mafie z něho rejžuje. To je Plzeň v celé kráse!

Pondělí, 13. března 2023, 20:40Odpovědět

Libor Hasal

Roman Jurečko: viz Wikipedia. Dále jeho angažmá v Plzeňské teplárenské. Ano, to je klasický kmotr ODS.

Pondělí, 13. března 2023, 10:27Odpovědět

Libor Burian

Budeme pro mafii skanzenem a muzeem místo pracovišť ?

Pátek, 10. března 2023, 08:37Odpovědět

V bývalé trolejbusové hale vzniká unikátní muzeum historických motocyklů a automobilů. Vystavuje i nejnebezpečnější a smrtící motorku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.