Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Železnorudsko má před víkendem stále pěkné podmínky pro lyžování. Na svazích leží kolem 50 cm sněhu

, aktualizováno 16. února 2023, 17:50

Pěkné lyžování na stále velmi kvalitních sjezdovkách a díky inverzi i za slunečného a teplého počasí si mohou před víkendem lyžaři užít v největším železnorudském areálu Ski&Bike Špičák. Lyžuje se i na všech ostatních sjezdovkách v oblasti Železné Rudy. Na všech hlavních tratích tam v průměru leží 50 cm sněhu.

„Podmínky jsou stejně jako v minulém týdnu pořád vynikající, hlavně ráno a dopoledne se lyžuje na klasickém „manšestru“. Návštěvnost si taky pochvalujeme. Navíc počty lyžařů nikoho časově příliš neomezují, fronty na sedačkovou lanovku v řádu minut jsou jen v čase od cca 10 do 11,30 hodin, pak se nastupuje plynule,“ popisuje aktuální stav v železnorudském středisku Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák.

Denní návštěvnost v druhém turnusu jarních prázdnin, kdy mají volno zejména školáci z domovského Plzeňského kraje všech plzeňských okresů se v tomto týdnu denně pohybovala okolo 1500 lyžařů.

V hlavním zimním středisku kraje Železné Rudě se lyžuje vedle zmíněného Špičáku také v areálu Nad Nádražím - Belveder, na Samotách, vleky jezdí také na Alpalouce, Weissově louce, Goldhofu a Debrníku, jezdí lanovka na Pancíř, informuje místní informační centrum. Kromě Železnorudska se lyžuje také na svazích v Nýrsku nebo v Kašperských Horách. Mimo provoz je naopak sjezdovka v šumavských Hartmanicích nebo v Českém lese v Sádku na Domažlicku a v Přimdě na Tachovsku.

Desítky kilometrů upravených stop lákají běžkaře. V okolí Prášil leží 25 až 80 centimetrů sněhu, v pondělí se projížděly okruhy Poledník bez Velkého Boru a okruh Laka, včetně okruhu Gsenget. V okolí Modravy je kolem 40 centimetrů přemrzlého sněhu, ve vyšších polohách i víc. Stopy naposledy rolba projížděla v pondělí, další úprava je v plánu v pátek. Upravené stopy jsou i v okolí Železné Rudy, kde leží do 45 centimetrů sněhu.

„Jarní charakter počasí ovlivňuje kvalitu běžeckého lyžování. Ráno jsou tratě zmrzlé, přes den dochází k jejich měknutí a rozježdění. Sněhu pomalu ubývá a jeho kvalita se zhoršuje," upozornilo železnorudské infocentrum. V okolí Srní je to se sněhem horší. Výška sněhové pokrývky je do 15 centimetrů, na pláních do deseti centimetrů. Vzhledem k předpovědi počasí lze podle informačního centra předpokládat, že středeční úprava stop byla poslední do doby, než zase napadne nový sníh. Sníh taje také v Českém lese. Upravené stopy jsou v okolí Capartic a Čerchova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky lyže, sníh, sjezdovky, lyžování, Ski&Bike Špičák, Železnorudsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železnorudsko má před víkendem stále pěkné podmínky pro lyžování. Na svazích leží kolem 50 cm sněhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.