Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šumava má před víkendem nejlepší lyžařské podmínky letošní zimy. Lyžuje se i na dalších místech v kraji

Nejlepší lyžařské podmínky letošní zimy aktuálně panují na horách v Plzeňském kraji, zejména pak v západní části Šumavy na Železnorudsku. Na některých sjezdovkách leží až metr sněhu. V provozu jsou téměř všechny lyžařské areály a vleky na Šumavě, dostatek sněhu také dovoluje úpravu stop pro běžkaře nejen na Šumavě, ale i v Českém lese. Příští týden začínají jarní prázdniny v prvních třech okresech kraje, takže vlekaři očekávají zvýšený zájem o lyžování.

Parádní lyžování pod modrou oblohou na sluncem zalitých jižních svazích nabízí v těchto dnech největší železnorudský areál Ski&Bike Špičák. Teplota se i během dne drží pod nulou, což pomáhá sjezdovkám držet vysokou kvalitu i odpoledne. Leží na nich stále od 50 cm sněhu a v mnoha partiích i více než jeden metr. Mimo sjezdovky je pak cca 40 centimetrová vrstva přírodního sněhu.

„Areál máme v plném provozu, otevřeny jsou všechny sjezdovky. Dosněžovali jsme ještě na počátku týdne spodní část trojky Slalomové, včera jsme tam dokončili úpravy a odedneška je k dispozici,“ říká k aktuálním podmínkám ředitel areálu Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Lyžaři už tak mohou mj. vyzkoušet i nejprudší českou sjezdovku – Šanci, se sklonem až 45°, jejíž nejstrmější úsek se neupravuje a užít si jej lze jako freeride.

Skvělé podmínky pro lyžování, zatím nejlepší v této zimní sezoně, mají pro lyžaře ještě jedno velké plus. Čekací doby na čtyřsedačkovou lanovku a další vleky nebyly v předchozích dnech vůbec nepříjemně dlouhé. V pondělí se nečekalo vůbec. V dalších dnech to bylo okolo pěti minut a jen v nejvíce návštěvnicky exponovaném čase mezi cca 10,00 – 12,00, jinak se opět žádné fronty netvořily.

„Denní návštěvnost v prvním turnusu jarních prázdnin se od tohoto pondělí pohybuje mezi 1100 – 1500 lyžaři. Na svazích jsou kromě prázdninových hostů i lyžařské školní kurzy. Mnoho lidí si také kvůli pěknému počasí bere volno a volí cestu vlakem. Ranní spoj z Plzně na Špičák a po skončení lyžování v opačném směru bývá hojně zaplněn lyžaři. Zastávka vlaku na trase Praha – Plzeň – Špičák je cca 300 metrů od nástupu na lanovku ve Ski&Bike Špičák," informoval mluvčí střediska Karel Samec. 

Lyžuje se i na mnoha dalších místech 

V hlavním zimním středisku kraje, Železné Rudě se lyžuje vedle již zmíněného Špičáku, také v areálu Nad Nádražím - Belveder, na Samotách, vleky jezdí také na Alpalouce, Weissově louce, Goldhofu a Debrníku, jezdí také lanovka na Pancíř, informuje místní informační centrum. Kromě Železnorudska se lyžuje také například na sjezdovkách v Nýrsku nebo v Kašperských Horách. Naopak sjezdovka v šumavských Hartmanicích nebo například v Českém lese v Sádku na Domažlicku a v Přimdě na Tachovsku v provozu nejsou.

Sněhová nadílka, kdy na Šumavě je v terénu kolem půl metru sněhu a na hřebenech ještě víc, dovoluje obcím projíždět rolbami stopy pro běžkaře. Průběžně upravované stopy hlásí v okolí Železné Rudy, Modravy, Horské Kvildy, Srní či Prášil. Například v okolí Prášil leží až 80 centimetrů sněhu. Běžkaři se na lyžích dostanou na desítky kilometrů upravených stop, dojedou například na vrchy Poledník či Březník. Stopy se upravují také v Českém lese, a to v okolí Capartic a Čerchova. Vzhledem k mrazivému počasí by měli běžkaři místy počítat se zledovatělým povrchem stop.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky lyže, sníh, sjezdovky, nejprudší sjezdovka, Šance, lyžování, Ski&Bike Špičák, Železnorudsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumava má před víkendem nejlepší lyžařské podmínky letošní zimy. Lyžuje se i na dalších místech v kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.