Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Děsivou sílu zemětřesení v Turecku zaznamenala šumavská seismologická stanice Kašperské Hory

Šumavská seismologická stanice Kašperské Hory zaznamenala v pondělí 6. února po čtvrté hodině ráno místního času (2:17 CET, středoevropského času) ničivé zemětřesení, které zasáhlo jihovýchodní Turecko poblíž severní hranice Sýrie zemětřesení o síle 7.8 magnituda. Aktuálně kašperskohorská stanice, která patří mezi nejcitlivější na světě, zaznamenala v úterý ráno i sérii menších otřesů v Turecku.

Seismologická stanice Kašperské Hory na Šumavě byla založena v roce 1961. Jedna z nejcitlivějších světových stanic je umístěna v bývalé zlatonosné štole Kristýna z roku 1802 hluboko ve skále v údolí Zlatého potoka. Stanice také skýtá výborné podmínky pro registraci velmi dlouhoperiodických seismických signálů, která zde funguje jako jedna z prvních na světě již od r.1973. Stanice je vybavena třísložkovými krátkoperiodickými a širokopásmovými seismickými kanály. Stanice je součástí České regionální seismické sítě. Na stanici bylo zřízeno Muzeum seismometrie.

„Zemětřesení spustilo sérii dotřesů, z nichž nejsilnější, zhruba 11 minut po hlavním otřesu, dosáhnul magnituda 6.7. Přibližně 30 slabších dotřesů pak následovalo v průběhu dalších 12 hodin. Dotřesové sekvence obou zemětřesení budou trvat přinejmenším ještě několik dnů,“ informoval Václav Kuna z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Co ukázal pondělní denní seismogram ze stanice Kašperské Hory? „V pravé horní části je patrný příchod první seismické vlny od tohoto zemětřesení (cca 2:17 CET), a pak dále vpravo níže další výrazný jev (cca 11:24 CET). Časové hodnoty na záznamu jsou v UTC, tedy o hodinu méně středoevropského času (CET),“ vysvětlil Václav Kuna.

Série zemětřesení způsobila rozsáhlé škody v oblasti jihovýchodního Turecka a severozápadní Sýrie. Předběžný počet obětí zemětřesení vzrostl na 4365. Z oblasti je dále hlášeno 15 900 zraněných. V Sýrii mělo zemřít 1444 lidí. Lze předpokládat, že celkový počet obětí bude dále stoupat s tím, jak pokračují odklízecí práce.

Oblast je dlouhodobě seismicky aktivní. Severoanatolský zlom je v historii seismických měření aktivní více, nicméně silná zemětřesení vznikala i na Východoanatolském zlomu v blízkosti dnešní seismické sekvence. Syrské Aleppo bylo zdevastováno v letech 1138 a 1822 dvěma zemětřeseními o magnitudu přibližně 7, která si vyžádala desítky tisíc obětí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Štítky zemětřesení v Turecku, zemětřesení, seismologická stanice Kašperské Hory, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děsivou sílu zemětřesení v Turecku zaznamenala šumavská seismologická stanice Kašperské Hory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.