Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Skvělé podmínky k lyžování má po čtvrteční chumelenici Šumava v oblasti Železné Rudy a Špičáku

Čerstvý sníh po silné čtvrteční chumelenici a chladné počasí z minulých dnů zlepšilo podmínky pro zimní sporty v Plzeňském kraji. Před pololetními a jarními prázdninami tak je v regionu v provozu většina lyžařských areálů. Nový sníh konečně umožňuje upravovat stopy pro běžkaře, které se někde upravovaly naposledy před Vánocemi. V hlavním středisku kraje, v Železné Rudě, je stále k sehnání i ubytování.

Třicet centimetrů prašanu, který napadal za poslední dva dny leží aktuálně na sjezdovkách největšího areálu Železnorudska Ski&Bike Špičák. Na některých místech je už i přes jeden metr sněhu. Na první turnusy jarních prázdnin je tak největší areál Železnorudska Ski&Bike Špičák nachystán s o hodně vylepšenou nabídkou, než tomu bylo v předchozích dnech. „Od pátku 3. února se lyžuje už na celé jedničce Turistické (1805 m) a trojce Slalomové (1405 m). Na dvojce U Zalomeného nám chybí už jen horní úsek s nejstrmější částí, ale ten se dá objet. Na Spodní Šanci pak v sobotu nabídneme už i měřený slalom, který si užívají hlavně děti,“ říká k čerstvým novinkám ředitel areálu Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Už dříve byl v provozu zhruba 200 metrů dlouhý úsek s vlekem k a od hlavního parkoviště, sjezdovky s vleky pod hotelem Sirotek a dětské hřiště s pohyblivým kobercem před chatou Hanička. Večerní lyžování se koná každou středu, pátek a sobotu od 18,30 hodin na Spodní Šanci. Celý tento týden se lyžovalo absolutně bez front na lanovku či další vleky. Areálová parkoviště jsou i přes pravidelnou sněhovou nadílku uklizená. „Vzhledem k očekávané vyšší návštěvnosti během pololetních a začínajících jarních prázdnin chceme lidem doporučit, aby třeba zbytečně nestáli fronty u kas na skipasy. Přes e-shop na našem webu je pořídí z domova a o pět procent levněji,“ radí lyžařům Kasík.

Skvělé podmínky jsou i na dalších svazích v oblasti Železné Rudy

V Železné Rudě jsou v provozu všechny areály, které stále rozšiřují nabídku upravených sjezdovek, řekla Iva Vybíralová z místního informačního centra. Vedle zmíněného Špičáku se lyžuje také Nad Nádražím a na Belvederu, na Samotách, v provozu je také Alpalouka, Weissova louka či Goldhof. Jezdí také lanovka na Pancíř, vlek na Pancíř zatím ne. Kromě Železné Rudy jsou otevřené rovněž areály v Nýrsku a v Kašperských Horách.

Na své si konečně přijdou také běžkaři. Díky novému sněhu se začaly stopy upravovat na Železnorudsku, v okolí Modravy, Prášil či Horské Kvildy. „Poprvé a naposledy v této sezoně jsme upravovali stopy loni víkend před Vánocemi, od té doby to nešlo, až teď rolba projíždí další okruhy," řekla Iva Vybíralová. Tento týden se projely například okruhy Pošťák, Můstecký a Grádelský okruh, Dálnice, Polomský okruh, trať Belveder – Hofmanky či Gerlova Huť – Hofmanky. Rolbaři upravili také další okruhy v kraji, například šestnáctikilometrovou trasu Modrava – Březník – Ptačí nádrž – Černohorská nádrž – Modravský most – Modrava.

Dnes se bude projíždět znovu, všechny další trasy v okolí Modravy se upraví v sobotu ráno. V Prášilech v pátek ráno upraví úsek Prášily – Velký Bor – Nová Studnice – Slunečná – Prášily, okruh Gsenget a úsek Prášily – Skelná a v sobotu ráno okruhy Poledník a Laka. Na Horské Kvildě vyjela ve čtvrtek rolba na všechny trasy v okolí obce směrem do Kvildy, na Zhůří či na Filipovu Huť. V terénu je až 75 centimetrů sněhu. Stopy se postupně upravují také v Českém lese v okolí Čercova a Capartic na Domažlicku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky lyžování, sněhové podmínky, Špičák, běh na lyžích, sjezdovka, Šumava, Kašperské Hory, běžecké stopy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělé podmínky k lyžování má po čtvrteční chumelenici Šumava v oblasti Železné Rudy a Špičáku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.