Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město poděkovalo dobrovolným hasičům za celoroční práci

Primátor města Plzně Martin Baxa, radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký a starostové jednotlivých plzeňských obvodů se sešli před Vánoci v Obřadní síni plzeňské radnice se zástupci jednotek dobrovolných hasičů na území města Plzně, aby jim poděkovali za celoroční činnost. Setkání se zúčastnili také zástupci magistrátního odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení.

Primátor připomněl, že se město letos potýkalo se třemi závažnými událostmi, při jejichž řešení odvedli dobrovolní hasiči kus práce. „Prvním z nich byl rozsáhlý požár v panelovém domě na sídlišti Vinice v Brněnské ulici, dále nález pumy z druhé světové války ve Skvrňanech a třetím únik chemické látky do řeky Úhlavy. Ve všech třech případech se ukázalo, že se bez vás neobejdeme a že vás město opravdu potřebuje. Za to bych Vám chtěl moc poděkovat a popřát, aby vám chuť být dobrovolnými hasiči vydržela i do budoucna,“ uvedl primátor.

K jeho slovům díků se připojil i radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký. Připomněl, že v městském rozpočtu na příští rok se počítá s 15 miliony korun na podporu dobrovolných hasičů, a to jak na provoz, tak na větší investice včetně nákupu nových cisteren.

Za městské obvody jim poděkoval starosta druhého městského obvodu Lumír Aschenbrenner. Přitom zavzpomínal na povodně z roku 2002, které by bez dobrovolných hasičů město těžko zvládalo. Tehdy jejich jednotky monitorovaly řeky, stavěly hráze z pytlů naplněných pískem, evakuovaly obyvatelstvo, odčerpávaly vodu a následně uklízely po povodni. V nejkritičtějších dnech se záchranných a likvidačních prací účastnilo 234 členů z 15 plzeňských jednotek.

Na území města Plzně v současné době funguje 16 jednotek sboru dobrovolných hasičů s přibližně 270 členy. Aby se tento stav udržel a jednotky byly i do budoucna akceschopné, organizovalo v posledních dvou letech město Plzeň ve spolupráci s Městským sdružením hasičů Plzeň úspěšnou náborovou kampaň Staň se dobrovolným hasičem. Šéf dobrovolných hasičů Vlastimil Malina mimo jiné připomněl, že by se v této kampani mělo pokračovat i v budoucnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Marie Fialová

Štítky Plzeň, hasiči, dobrovolní, dobrovolní hasiči, Martin Zrzavecký, Martin Baxa, Vánoce, druhá světová válka, Vinice, Lumír Aschenbrenner, Skvrňany, Úhlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město poděkovalo dobrovolným hasičům za celoroční práci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.