Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté při požárech zachraňovali životy občanů města, mezi nimi byla i nejstarší stoletá obyvatelka

Ocenění za záchranu hned několika lidských životů při výkonu své služby převzali čtyři policisté z Dobřan na jižním Plzeňsku. V obou případech šlo o požáry. Jedna dvojice policistů zachránila z plamenů muže, který začal hořet při požáru karavanu. Další dva policisté evakuovali ze silně zakouřených prostor obyvatele hořící bytovky. Mezi nimi byla i stoletá seniorka, která je nejstarší obyvatelkou města.

„Z rukou starosty města Dobřan pana Martina Sobotky si převzali ocenění David Šesták, Martin Opáleník, Jiří Apolín a Tomáš Honzík. Starosta Dobřan policistům poděkoval mimo jiné i za to, že svým činem zachránili i nejstarší dobřanskou obyvatelku ve věku 100 let,“ informovala mluvčí policie Eva Červenková.

K požáru bytu ve druhém patře panelového domu v Husově ulici v Dobřanech vyjížděli hasiči loni 14. prosince. V době příjezdu hasičů na místo byl již požár v plném rozsahu. Tři průzkumné skupiny poté prohledávaly také byty v ostatních podlažích. S evakuací osob pomáhala také přivolaná hlídka policie, která se na místo dostala dvě minuty po ohlášení požáru. Hlídka ve složení Apolín a Honzík ihned vběhla do budovy a vyzývala obyvatelé k urychlenému opuštění svých domovů. Na chodbě v druhém patře byla starší žena, které již pomáhali v evakuaci ostatní nájemníci bytů.

„Policisté byli upozorněni, že o jedno patro výš nad hořícím bytem bydlí ještě jedna starší paní. Hlídka policistů vyšla do třetího patra, kde byl ale již celý prostor chodby silně zakouřen. Zde našli starší paní, která ale byla špatně mobilní, a tak ji policisté snesli ven do bezpečí před dům,“ popsala policejní mluvčí Eva Červenková. Dvě ženy ve věku sto let a dvaadevadesát let byly převezeny k lékařskému ošetření do nemocnice. V nemocnici nakonec skončili čtyři obyvatelé domu. Požár způsobil škodu za dva miliony korun.

Na muži z karavanu už hořelo oblečení

Ve správný čas a na správném místě se objevila také druhá oceněná policejní hlídka, aby mohla zachránit život muže, který ležel na zemi a hořelo na něm oblečení. Hned vedle stál karavan, ze kterého šlehaly plameny a opodál byla v plamenech i propanbutanová lahev. Dramatická událost, kdy šlo doslova o vteřiny se stala na parkovišti v Dobřanech.

„Při výkonu služby si dvojice policistů v Nádražní ulici v Dobřanech všimla požáru malého obytného přívěsu, který byl zaparkován na parkovišti poblíž nádraží. Hlídka se okamžitě rozjela ke karavanu, z jehož dveří již šlehaly plameny. Nedaleko tohoto vozidla zpozorovali kolegové na zemi muže, na kterém hořelo oblečení v dolní polovině těla. Vedle něj ležela na zemi propanbutanová láhev, jejíž obal rovněž hořel,“ popsala začátek záchranné akce mluvčí policie Ivana Jelínková.

Praporčík David Šesták a praporčík Martin Opáleník z obvodního oddělení Dobřany nezaváhali ani na vteřinu a začali muže hasit. K hašení hořícího oděvu, propanbutanové láhve i karavanu použili služební hasicí přístroj. „Nejprve se jim karavan podařil uhasit, vzápětí však začal opět hořet a požár nabíral na své intenzitě. Jelikož se uvnitř karavanu podle slov popáleného muže měla nacházet ještě jedna propanbutanová láhev, odnesli policisté zraněného do bezpečné vzdálenosti z důvodu nebezpečí exploze. Následně přitom přivolali záchranáře i hasiče,“ řekla mluvčí policie.

Po prvotním ošetření na místě byl popálený muž převezen do nemocnice. Vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje určil jako předběžnou příčinu požáru nedbalost při používání plynového vařiče.

V době požáru byl šedesátiletý obyvatel karavanu na základě provedené dechové zkoušky pod vlivem alkoholu. Uvnitř karavanu zapálil hořák na propanbutanové láhvi, aby si přitopil. Brzy však začalo hořet vnitřní zařízení karavanu. Muži se na poslední chvíli podařilo vyhodit ven z karavanu hořící propanbutanovou lahev, ale začalo na něm hořet oblečení. Bez pomoci policistů by pravděpodobně nepřežil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR, HZPK, Hasiči Dobřany

Štítky oceněný policista, záchrana lidského života, požár karavanu, požár domu, požár bytu, nejstarší obyvatelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté při požárech zachraňovali životy občanů města, mezi nimi byla i nejstarší stoletá obyvatelka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.