Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Plzeňská zoo začne příští rok chovat ohroženou zebru bezhřívou

Plzeňská zoologická zahrada začne v příštím roce chovat kriticky ohrožený poddruh stepní zebry, zebru bezhřívou. Dosud nikdy ji zahrada neměla. Pro návštěvníky plánuje zahrada také příští rok zřídit novou expozici pro unikátní ještěry v pobočce Akva Tera v centru města, pavilon Svět v podzemí doplní nová expozice živých fosílií. Novinek se návštěvníci dočkají také ve statku Lüftnerka. Největší změnu zaznamená japonská zahrada, kde zoo vybuduje nový pavilonek a provede další úpravy, řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Zoo v těchto dnech netrpělivě sleduje návštěvnost. Poprvé ve své třiadevadesátileté historii má letos šanci, že roční návštěvnost přesáhne půl milionu lidí. Rozhodne se až v posledních dnech roku.

"Zebra Chapmannova je v zoologických zahradách velice dobře zastoupena, ale vysloveně volá po záchraně a o pomoc jiný poddruh zebry stepní, je to zebra bezhřívá," řekl mluvčí. Tento druh zebry se ve větší míře dostal do evropských chovů díky odchytům ředitele královédvorské zoo Josefa Vágnera v 60. a 70. letech minulého století. Tehdy byla i zebra bezhřívá také poprvé více poznána. Je zajímavá tím, že během dospívání, ve dvou až třech letech života, téměř ztratí hřívu. V lidské péči podle Vobruby nyní žije jen několik desítek jedinců po celé Evropě.

"Několik českých zoo se domluvilo, že se pokusí chov založit ve větším. Pokud vše dopadne dobře, naši zoologové zatím vedou jednání, a podaří se zebry bezhřívé sehnat, měly by vystřídat zebry Chapmannovy," uvedl Vobruba. Zebry Chapmannovy zoo chová nepřetržitě posledních 45 let a od roku 1977 je také úspěšně množí. V zoo se jich narodilo už přes 70. Kdysi zoo chovala i zebry Böhmovy.

Nejvýznamnější expoziční změnou roku 2020 bude dokončení japonské zahrady v horní části areálu zoo. "Konkrétně se jedná o demolici současného zahradnického domku z první poloviny minulého století, který je v havarijním stavu. Na jeho místě bude vybudován Altán plovoucích ryb ve stylu asijské zahradní architektury," řekl provozní náměstek ředitele Radek Martinec. Uvnitř bude ukázka typického chovu ryb - závojnatek. Japonskou zahradu doplní také nový chodník v asijském stylu, díky němuž se asijská zahrada zpřístupní i lidem se sníženou pohyblivostí a orientací. "Chodník je navržen o šířce 1,5 metru s maximálním sklonem osm procent, jeho součástí jsou i tři mostky. Celá akce by měla být dokončena a zpřístupněna v druhé polovině roku 2020," dodal Martinec.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ČR, příroda, zábava, zoo, Plzeň, zebra, zahrada, Martin Vobruba, japonská zahrada, zoologická zahrada, Josef Vágner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo začne příští rok chovat ohroženou zebru bezhřívou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.