Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vítězem voleb v Česku se stane Petr Pavel, na území Plzeňského kraje ale voliči preferovali Andreje Babiše

I když na celorepublikové úrovni se vítězem voleb stane Petr Pavel, tak volby v Plzeňském kraji ovládl Andrej Babiš, který získal 37,37 procenta hlasů. Na druhém místě v regionu skončil Petr Pavel se ziskem 34,46 procenta. Na třetím nepostupovém místě končí i v našem regionu Danuše Nerudová, která dokázala oslovit jen 12,97 procenta voličů. Volební účast v Plzeňském kraji je 68,27 procenta.

S převahou zvítězil Petr Pavel jen v Plzni, kde mu dalo hlas 41 procent voličů. Babiš bral (31 proocent), Nerudová (13). Ve všech ostatních okresech vítězil Andrej Babiš. Na Domažlicku vyhrál Babiš (40 procent). Pavel (29), Nerudová (13,5). V okrese Plzeň sever Babiš (37), Pavel (35), Nerudová (13,5). Na jižním Plzeňsku kraluje Babiš (40), Pavel (32) a Nerudová (13). Podobný je i výsledek z Rokycanska, kde rovněž s nejvíce oslovil voliče Babiš (41), Pavel (32) a Nerudová (13). S obrovským náskokem vyhrál Babiš na Tachovsku, kde získal téměř 49 procent hlasů, Pavel (28) a Nerudová (10,5). Také okres Klatovy ovládl Babiš (39), Pavel (30) a Nerudová (14).

Za vítěznou trojicí se v Plzeňském kraji na dalších místech seřadili podle výsledků voleb Pavel Fischer (5,7), Jaroslav Bašta (4,8), Marek Hilšer (2,6), Karel Diviš (1,3) a Tomáš Zima (0,57).

Stoprocentní volební účast měla v Plzeňském kraji obec Kaničky na Domažlicku. Tam zvítězil Petr Pavel před Markem Hilšerem a až třetí byl Andrej Babiš. Následoval Jaroslav Bašta a Pavel Fischer. Stoprocentní volební účast měly vedle obce Kaničky v celé České republice už jen dvě obce, Dolní Morava a Přeckov. Stoprocentní účast měla v minulosti při volbách v Plzeňském kraji obvykle obec Čilá na Rokycansku. Tam byla ale tentokrát volební účast 95,83 procenta.

V prvním kole prezidentských voleb v roce 2018 vyhrál v kraji Miloš Zeman, pro něhož hlasovalo 41,48 procenta voličů. Druhý Jiří Drahoš tehdy dostal 25,05 procenta hlasů. Volilo 61,44 procenta voličů. V druhém kole opět vyhrál volby Zeman. Dostal 54,95 procenta hlasů. Volební účast byla 66,13 procenta.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce Plzeňská Drbna

Štítky volby, prezidentské volby, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězem voleb v Česku se stane Petr Pavel, na území Plzeňského kraje ale voliči preferovali Andreje Babiše  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.