Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Tříkrálová sbírka se blíží, loni se podařilo vybrat v Diecézi plzeňské rekordní částku, téměř šest milionů

Už co nevidět vyrazí do ulic měst Kašpar, Melichar a Baltazar. Společně budou koledovat od 1. do 15. ledna. Zájemci budou moci přispívat také do kasiček na veřejných místech, online nebo prostřednictvím DMS. Loni se podařilo v Diecézi plzeňské, která zahrnuje Plzeňský i Karlovarský kraj, vybrat neuvěřitelných 5 972 469 korun. Nejštědřejší byli lidé na Klatovsku. Slavnostní zahájení sbírky se uskuteční v úterý 3. ledna.

Iniciály K + M+ B s letopočtem žehnají příbytku laskavého dárce, písmena totiž značí také „Christus mansionem benedicat“ neboli: „Ať Kristus požehná tomuto domu.“ Více informací o sbírce najdete ZDE.

„Tříkrálová sbírka v roce 2023 je jejím 23. ročníkem a já se mohu s velkou vděčností ohlédnout za velkým dílem, které je výsledkem skvělé aktivity koordinátorů sbírky, vedoucích skupinek a úžasných příběhů vás dárců. Je toho tolik, za co jsem vděčný i jako koledník, který koleduje 22 let, neb jeden rok jsem musel ze zdravotních důvodů vynechat,“ uvedl ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr.

Účelem sbírky je podpora charitní pomoci lidem v nouzi či v jiných náročných životních situacích, které nedokáží sami zvládnout. Vybrané peníze zamíří k nemocným či handicapovaným. Charita díky vybraným darům pomůže matkám s dětmi v nouzi, obětem domácího násilí nebo uprchlíkům. Část vykoledovaných peněz jde na přímou pomoc potřebným lidem ve farnostech. Důležitý je ale i lidský a duchovní rozměr akce – koledníci žehnají příbytek a píšou na dveře nápis K+M+B, zatímco dárce příspěvkem do kasičky koná dobrý skutek.

„V krajských městech naší diecéze bude Tříkrálová sbírka slavnostně zahájena shodně 3. ledna. Dopoledne v Karlových Varech za účasti otce biskupa Františka Radkovského, hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka a primátorky Karlových Varů Andrey Pfeffer Ferklové. Od 10 hodin půjde kolednický průvod z magistrátu k poště, kde proběhnou proslovy a žehnání koledníkům,“ říká koordinátorka z Diecézní charity Plzeň Helena Pachnerová

Odpoledne se program přesune do Plzně, respektive do mázhauzu plzeňské radnice, kde bude od 16. hodin přítomný i biskup Tomáš Holub. Od radnice převeze koňský povoz koledníky ke katedrále, kde se lidé mohou těšit na vánoční příběh v podání Staroplzeneckého živého Betléma. Zároveň biskup koledníkům požehná.

„V obou krajských městech jsou potvrzeny také koledy Kraje + Města + Biskupství. V Karlových Varech bude s hejtmanem Karlovarského kraje Petrem Kulhánkem a primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou koledovat 4. ledna otec biskup Tomáš, následně 6. ledna, přímo na svátek Tří králů, bude otec biskup Tomáš koledovat v Plzni s primátorem Romanem Zarzyckým a hejtmanem Plzeňského kraje Rudolfem Špotákem,“ dodala Pachnerová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tříkrálová sbírka

Štítky Tříkrálová sbírka, charita, Diecéze plzeňská, pomoc, dobročinnost, Tři králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříkrálová sbírka se blíží, loni se podařilo vybrat v Diecézi plzeňské rekordní částku, téměř šest milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.