Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Bílé Vánoce? Podle meteorologů je i letos šance mizivá

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) během včerejška vydal zprávu, že šance na aspoň jeden centimetr sněhu ve velkých městech je mizivá. I letos to vypadá na nenáviděné "Vánoce na blátě".

Každý rok Češi doufají v bílou pokrývku na Vánoce

Dětské (koneckonců i dospělé) tváře v předvánočním čase marně očekávající padající vločku, značící, že letos to vyjde. Víra ve sníh k Vánocům jednoduše patří.  Za roky vznikla představa, že k dokonalým Vánocům patří bílá pokrývka za zamrzlými okenicemi. Ačkoliv pouhých dvacet procent Vánoc v České republice je zasněžených, tak Češi každý rok stále věří v bílé Vánoce. "velkou"

Tak budou letos bílé Vánoce?

Pokud nebydlíte na horách, tak pravděpodobně ne. Podle včerejších dat má ze tří největších měst České republiky "velkou" šanci Ostrava s desíti procenty. V Praze je pravděpodobnost na tří procentech a v Brně dokonce na pouhých dvou. 

Za posledních deset let vede Liberec

Data ČHMÚ za posledních deset let ukazují, že z největších českých měst má velkou šanci Liberec, kde se procenta blíží až k padesátce. V Brně, Plzni a Olomouci se šance pohybují mezi dvaceti až třiceti procenty. V Praze, Zlíně a Ostravě jsou šance menší, a to deset až dvacet procent. V Českých Budějovicích a Hradci Králové jsou šance dokonce pod deseti procenty.

Svatému Martinovi většinou zhatí plány vánoční obleva

Svatému Martinovi se podařilo za posledních deset let "přijet na bílém koni" pětkrát, takže oproti Štědrému dni datum 11.11. dominuje padesáti procentní úspěšností. 

Každý rok však během tří svatečních dnů příchází oteplení, které experti pojmenovali vánoční obleva. Potvrzuje to také pranostika "Na Adama a Evu čekejme oblevu". Ačkoliv to letos opět vypadá na Vánoce na blátě, tak sníh určitě není nutně potřebnou součástí ke krásně prožitým svátečním dnům. 

Teploty 24.12 během let 1961 - 2017. Zdroj: CHMI

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Vánoce, sníh, předpověď, počasí, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Praha, Ostrava, Brno, Liberec, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílé Vánoce? Podle meteorologů je i letos šance mizivá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.