Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Co si myslí politici o zrušení či zachování "papalášského" parkoviště před budovou magistrátu?

Rozdílné názory na zachování nebo zrušení parkoviště před budovou magistrátu na plzeňském náměstí Republiky panují nejen mezi politiky z jednotlivých partají v plzeňském zastupitelstvu. Rozdílné názory jsou i mezi členy radniční koalice. I když je aktuálně parkoviště (kterému se přezdívá papalášské) vyhrazené jen pro návštěvy magistrátu a svatby, bývá v poslední době plné i v nočních hodinách, což odporuje jeho provoznímu řádu i smyslu. V Politické koridě Plzeňské Drbny se dozvíte nejen to, kdo z politiků je pro zachování a kdo pro zrušení parkoviště, ale i to, jaké změny se chystají v dopravě v oblasti náměstí Republiky.

Otázka: Má se zrušit parkoviště na náměstí Republiky před budovou magistrátu, které využívají návštěvy a svatby? Nebo stačí jen zpřísnit dohled nad jeho užíváním?

Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň)

Parkoviště před magistrátem města Plzně, ale i jinými úřady, nebo institucemi, které slouží občanům bereme jako standard. Toto místo má sloužit pro potřeby návštěv magistrátu města Plzně, svateb, delegací, občanům s omezenou mobilitou, ale i veřejnosti ke krátkodobému parkování, např. do 30 minut. Již dnes je problém s krátkodobým parkováním v oblasti centra a nechat svatební hosty parkovat na Rychtářce, popř. sem odklánět parkování pro významné delegace je trochu nedůstojné. Kdyby pak následně měla auta zastavovat přímo před budovou magistrátu, tak by osoby ve vozidle vystupovaly také směrem do komunikace a tramvajové trati, což je dosti nebezpečné. Dnes jsem požádal městskou polici o svolání schůzky s úřadem v mé kanceláři, kde projednáme systém fungování parkoviště. Jeho zrušení nepodporuji.

Martin Dittrich (SPD) 

Parkoviště na náměstí Republiky bychom ponechali svému účelu, nebylo by příliš přínosné, aby se vozidla, co na něm parkují, přesunula do bočních uliček kolem náměstí. Parkoviště ve vnitrobloku nepojme tolik aut, už při stávající situaci mají někteří neuvolnění zastupitelé problém zaparkovat, ne vždy je vhodné použít MHD. Pouze bychom navrhovali zpřísnil dohled. Vozidla co tam nepatří, pokutovat, později odvážet na záchytné parkoviště dle jeho kapacity. Pokud by se mělo parkoviště rušit, tak bychom navrhovali podmínku, odklonit běžnou dopravu z náměstí zcela, ponechat pouze zásobování, MHD, vozidla IZS a svatby.

Aleš Tolar (STAN) 

Vadí mi, kolik automobilů na nejcennějším náměstí v Plzni parkuje a jak je zde doprava organizována, že celá plocha náměstí slouží vlastně jako velký kruhový objezd. Ve většině evropských i našich měst přistupují radnice k omezování automobilové dopravy v historických centrech a k jejich celkovému zklidňování. My bychom měli v Plzni postupovat stejným směrem. Spíš než radikálně se tyto změny budou muset nastolit postupně. Z minulosti existuji konkrétní návrhy na opatření, které ale minulá vedení města neprosadila. Chci tyto plány oprášit a znovu o nich otevřít diskusi. Jako první adept na zklidnění je západní strana náměstí. Komunikace podél této strany by měla být pro dopravu uzavřena a složit jen pěším a k posezení. Tedy nemělo by se zde ani parkovat. Podobně navrhnu zrušit i parkoviště před radnicí. Argumenty, které zaznívají v jeho prospěch, jsou zástupné. Parkování svatebčanů lze zajistit i bez stálého parkoviště a podobně i běžné návštěvy na radnici lze odbavit jinak, než aby musely mí auta odstavená přímo před historickou budovou.

Nad osudem

Temné mraky se vztahují nad parkovištěm před budovou magistrátu na plzeňském náměstí Republiky. Parkoviště označované v minulosti jako „papalášské,“ by někteří členové nové radniční koalice chtěli zrušit. I když je aktuálně parkoviště vyhrazené...

Daniel Kůs (Piráti) 

Na úvod bych rád připomněl, že parkoviště na Náměstí republiky před budovou magistrátu funguje již desítky let a vládnoucí garnituře, to začalo vadit až nyní, když je v opozici. To už není populismus, ale pokrytectví. Toto parkoviště slouží zejména pro návštěvy magistrátu a pro svatby. Těžko si dokáži představit zbrklé zrušení tohoto parkoviště bez náhrady. A jak necháme svatební hosty ve sněhu a blátě táhnout se třeba z Rychtářky. Pokud by byla adekvátní alternativa, která by pro tyto účely posloužila, rozhodně bych se zrušení ale nebránil. Zpřísnit dozor nad využíváním parkoviště podporuji a budu také prosazovat.

Štěpán Krňoul (KDU-ČSL) 

V prvé řadě bych rád předeslal, že nepatřím mezi uživatele parkoviště před radnicí, neboť se po městě pohybuji primárně MHD. Přesto se nepřipojím k líbivému volání po jeho zrušení. Jsem pro zachování parkoviště před magistrátem, k jeho rušení nevidím žádný racionální důvod. Parkovací plocha je hojně využívána svatebčany a svateb se v prostorách budovy magistrátu konají stovky ročně. Na radnici míří návštěvy, v mázhauzu se konají výstavy, v jednacím sále probíhají nejrůznější semináře. Všechny tyto akce (a mnoho dalších) mohou vyžadovat zaparkování aut v blízkosti radnice. Pokud se před radnicí parkuje v rozporu s platnými předpisy, tak by to měla ve zvýšené míře kontrolovat městská policie.

David Procházka (ANO) 

Parkoviště před radnicí vnímám jako potřebné, ale nikoliv z důvodu parkování politiků. Je to parkoviště, které by mělo být využíváváno především významnými návštěvami radnice a svatebčany při svatebních obřadech. Realita je bohužel taková, že je skoro každý večer, zvláště nyní před Vánocemi, plné. Cítím tedy potřebu výrazného zpřísnění dohledu nad jeho užíváním, ale také zlepšení dopravního značení, neboť na něm často vnímám i vozy zahraničních turistů, kteří si možná ani neuvědomují, že parkují tam, kde nemají…

Michal Vozobule (TOP 09)

Parkoviště před radnicí by už mělo definitivně zmizet. Ke kvalitnímu veřejnému prostoru taková řešení už nepatří. Dalo se to ještě nějak pochopit, když na něm specificky parkovaly pouze návštěvy a svatby, ale poslední dobou se situace evidentně zvrtla. Nyní bývá plné večer i celý víkend, přičemž v posledním měsíci dokonce auta parkují i v jeho okolí na ploše náměstí. Stejně tak mám za to, že je na čase dokončit transformaci celého náměstí a ještě výrazněji, ne-li absolutně, na něm omezit individuální automobilovou dopravu.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Tentokrát odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu. Michal Vozobule tentokrát odpovídal i za své kolegy z ODS ze zatupitelského klubu Spolu, což pravidla umožňují.  

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky parkoviště před magistrátem, papalášské parkoviště, magistrátní parkoviště, zrušení parkoviště, svatby, Politická korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí politici o zrušení či zachování "papalášského" parkoviště před budovou magistrátu?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.