Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nad osudem "papalášského" parkoviště před budovou magistrátu se stahují temné mraky. Ve hře je jeho zrušení

Temné mraky se vztahují nad parkovištěm před budovou magistrátu na plzeňském náměstí Republiky. Parkoviště označované v minulosti jako „papalášské,“ by někteří členové nové radniční koalice chtěli zrušit. I když je aktuálně parkoviště vyhrazené jen pro návštěvy magistrátu a svatby, bývá v poslední době překvapivě plné i v nočních hodinách, což odporuje jeho provoznímu řádu i smyslu.

Na další osud parkoviště před magistrátem se během pondělního jednání zastupitelstva Plzně zeptal bývalý náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule (TOP09). „V některé předvolební diskusi si lídři dnešních koaličních stran od Pirátů a STAN notovali v tom, že dojde ke zrušení parkoviště před budovou magistrátu. Současný primátor za ANO to připustil bez nějakého většího nadšení, že si něco takového dovede představit,“ uvedl opoziční zastupitel Michal Vozobule.

Sám Vozobule zdůraznil, že parkovací plochu před magistrátem veřejnost vždy označovala za papalášské parkoviště. A s tímto názorem on sám také souhlasil. Bohužel se podle jeho slov dříve nenašla politická většina k tomu, aby se parkoviště zrušilo. „Tak by mě zajímalo, zda teď tady nějaká politická většina bude? Jetlo o tom v radě města panuje shoda? Bylo by dobré se nad tím zamyslet. V současné době je to parkoviště neustále plné i přes noc. O víkendech se teď stává, že to parkoviště vypadá jako za minulého režimu. Na jedné straně jsou trhy a na druhé straně náměstí před radnicí všude stojí auta. A to i na nevymezeném prostranství, které obvykle slouží třeba svatbám, nebo ve všední dny návštěvám radnice. Současné pojetí náměstí se kvůli tomuto parkování vrací poněkud zpět. Do doby, kdy se parkovalo úplně všude,“ zdůraznil Vozobule.

Náměstek primátora pro dopravu Aleš Tolar (STAN) konstatoval, že návrh na zrušení parkoviště před magistrátem opravdu zazněl v jedné předvolební debatě. „Zasadil jsem to do kontextu že programovým cílem STAN je zklidňovat historické centrum a především náměstí. Že k tomu bude potřeba přijmout nepopulární politické rozhodnutí. Že si politici mají vypustit svůj rybník a přistoupit na to, že se zruší parkoviště před radnicí. Tehdy mě v debatě pan tehdejší náměstek primátora David Šlouf (ODS) kontroval, že to není papalášské parkoviště, ale je to parkoviště pro návštěvy a svatby a že politici parkují vně objektu radnice. Ten názor zastávám pořád, parkoviště na historické dlažbě náměstí být nemá,“ uvedl Aleš Tolar. O osudu parkoviště podle Tolara proběhne diskuse uvnitř radniční koalice. „Termín zrušení vám teď samozřejmě neřekneme, dočtete se o tom v našem programovém prohlášení, které předložíme do konce února,“ dodal náměstek primátora.

Že je divoké noční parkování před magistrátem v rozporu s provozním řádem parkoviště a s označníkem na tabuli připustil i primátor Roman Zarzycký (ANO). „V souvislosti s tím požádám městskou policii, aby vyžadovala platnost tohoto opatření,“ dodal primátor.

Papalášské parkoviště bylo trnem v oku už v roce 2013

Už v roce 2013 vznikla petice občanů proti parkovišti, která bylo přes týden určeno pro parkování zastupitelů města Plzně a držitelů karet magistrátu města Plzně. Tedy výhradně plzeňským politikům a úředníkům. „Parkoviště umístěné na ploše historického náměstí v Plzni, mezi renesanční radnicí, katedrálou a morovým sloupem považujeme za ostudu našeho města. Jsme přesvědčeni, že zastupitelé i úředníci města mohou a mají využít stejná parkovací stání jako ostatní občané, anebo si vyhradit parkovací stání v novém parkovacím domě Rychtářka, který je od náměstí Republiky vzdálený pouhých 250 metrů,“ stálo tehdy v petici.

Vedení města omezilo provoz parkoviště až v roce 2015. Od té doby smějí na magistrátním parkovišti parkovat jen návštěvníci úřadu a svatby. Skončilo tak parkování soukromých aut úředníků nebo politiků, kteří ho využívali například v den jednání zastupitelstva. Z dodatkové tabule u zákazu stání, která určovala výjimky, zmizeli právě zaměstnanci úřadu. Kdo pravidlo poruší, riskuje botičku a pokutu.

Služební auta pro vedení města nebo magistrátu tam mohou zastavit, ale ne na celý den. Parkování je pro ně vyhrazeno ve vnitrobloku radnice s vjezdem z Veleslavínovy ulice. Na parkoviště mohou svatebčané, kteří absolvují na radnici obřad a návštěvníci magistrátu. Ti si musí vyřídit časovou parkovací kartu v přízemí radnice. Zatím je ve hvězdách, zda budou smět i v budoucnu na místě před radnicí zaparkovat i svatby. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky parkoviště před magistrátem, papalášské parkoviště, magistrátní parkoviště, zrušení parkoviště, svatby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad osudem "papalášského" parkoviště před budovou magistrátu se stahují temné mraky. Ve hře je jeho zrušení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.