Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Na Vltavě v centru Prahy sčítali experti z Plzně zimující vodní ptáky, ošetřit museli i vážně zraněnou labuť

Experti na sčítání vodních ptáků z plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP) vyrazili jako každý rok do Prahy na monitoring a kontrolu ptactva volně žijícího na Vltavě. Vedle sčítání musela přítomná lékařka na místě ošetřit i labuť se spolknutým rybářským háčkem. Bez pomoci by tato dospělá labuť zemřela trýznivou smrtí.

„Sčítání jsme zahájili na levém břehu řeky Vltavy u železničního mostu naproti Vyšehradu. Letos akci svolal kolega Michal Podhrázský, hlavní koordinátor límcování, značení a kroužkování labutí spolu s Jiřím Vaníkem, rovněž koordinátorem dané problematiky. Sešlo se nás na tomto ornitologicky zajímavém zimovišti opět hodně a nechyběli jak kolegové ze severních Čech, tak z Čech jižních,“ uvedl k samotné akci šéf plzeňského spolku Karel Makoň.

Cílem monitorovací akce bylo projít levý i pravý břeh v úseku právě mezi železničním mostem u Vyšehradu až k Mánesovu mostu a přes Karlův most po náplavce zase zpět. „Kontrolovali, sčítali a odečítali jsme hlavně labutě velké, divoké kachny, lysky černé a racky,“ vysvětlil Makoň. Jelikož se tentokrát do Prahy sjelo poměrně hodně expertů, kteří se věnují kroužkování a značení hlavně vodních ptáků, podařilo se odečíst kolem stovky kroužků, zejména labutí a racků.

„Zároveň jsme odchytili a ošetřili některé poraněné ptáky, překroužkovali staré a hůře čitelné ornitologické kroužky a procvičili odchytovou techniku. Nechybělo ani ošetření dospělé labutě velké s polknutým rybářským háčkem. Jednalo se už o zranění staršího data, ošetřit labuť na místě se podařilo jen díky šikovnosti lékařky,“ dodal Karel Makoň.

FOTOGALERIE: Monitoring vodního ptactva na Vltavě v Praze

Pondělí, 19. prosince 2022, 11:28

FOTOGALERIE: Monitoring vodního ptactva na Vltavě v Praze
FOTOGALERIE: Monitoring vodního ptactva na Vltavě v Praze

Ohodnoť článek

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky monitoring vodního ptactva, DESOP, sčítání labutí, zraněná labuť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vltavě v centru Prahy sčítali experti z Plzně zimující vodní ptáky, ošetřit museli i vážně zraněnou labuť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.