Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další zelenou střechu v Plzni plánuje tělovýchovná jednota

Další z plzeňských budov by mohla v dohledné době mít zelenou střechu, která zadržuje dešťovou vodu, ochlazuje a zlepšuje mikroklima a pomáhá zlepšit čistotu ovzduší. Městský nadační fond Zelený poklad, který se zaměřuje na podporu ekologických projektů, letos dal nejvyšší možnou částku, 300 tisíc korun, na vznik projektové dokumentace k ozelenění některých střech areálu Tělovýchovné jednoty Slavoj v centrálním obvodě, řekla Tereza Pelclová ze Zeleného pokladu.

"Momentálně je prověřována statika. Pokud prověření dopadne kladně a najde se dostatek finančních prostředků, mohlo by dojít k proměně asi 700 metrů čtverečních dosluhujících asfaltových střech v centru města," řekla. Předpokládané náklady na vznik zahrady by byly kolem 3,75 milionu korun.

První z městských budov, které mají zelenou střechu, je od října Tyršova základní škola a mateřská škola v Plzni-Černicích. Na její střeše roste přes 1200 rostlin. Připravuje se i projekt na zelenou střechu na základní škole na sídlišti Košutka, na níž budou dělníci rekonstruovat 5078 metrů čtverečních střechy. Odhadované náklady na rekonstrukci jsou 37 milionů korun, město doufá, že získá dotaci až téměř 29 milionů.

TJ Slavoj podle vedoucího provozu Václava Reithmaiera doufá nejen v revitalizaci střechy, ale také ve zlepšení termoizolačních vlastností, snížení úniků tepla v zimě a zlepšení klima v parných dnech. "Za bonusy navíc lze označit snížení prašnosti, zpomalení odtoku vody do kanalizace v případě přívalových dešťů a příjemnější pohled z okolních domů," řekl.

Hospodaření s vodou podporuje nadační fond v jedné ze svých výzev Ani kapka nazmar. Je určena pro plzeňské neziskové organizace, školy a školky. Letos podpořila i zelenou střechu na škole v Černicích nebo vznik dešťové zahrádky u 23. mateřské školy. Od spuštění grantové výzvy Ani kapka nazmar v roce 2016 fond podpořil 15 projektů za 2,2 milionu korun.

Autoři | Foto plzen-zahradnictvi.cz

Štítky ČR, ekologie, správa, Plzeň, zelená střecha, střecha, projekt, Košutka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další zelenou střechu v Plzni plánuje tělovýchovná jednota  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.