Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Velký plzeňský betlém má už 1000 figurek a je k vidění v mázhauzu radnice. Je tam i vánoční pošta

Tradiční Velký plzeňský betlém čítá už tisícovku figurek nejrůznějších druhů i velikostí. Loni se dokonce dočkal zápisu do České knihy rekordů za betlém s nejvíce autory, kteří ztvárnili sami sebe. Obdivovat ho můžete v mázhauzu plzeňské radnice, kam si už také můžete chodit pro ježíškovské razítko. Milovníci historie se tam navíc mohou přijít pokochat i fotografiemi ze skleněných negativů ze sbírek Západočeského muzea v Plzni (ZČM).

Plzeňskou radnici naplno ovládla vánoční atmosféra, kterou podporuje i výstava velkoformátových historických fotografií Zima na skle. „Spravujeme sbírku asi pětadvaceti tisíc skleněných negativů. Je to široká zásoba obrazového materiálu, jež vydává svědectví o tom, jak se v Plzni žilo od 70. let 19. století až do druhé světové války. Pro výstavu v mázhauzu radnice jsme vybrali dvacet čtyři snímků, jejichž jednotící linkou je zimní atmosféra, která v Plzni panovala zhruba v době od konce 19. století do 30. let století minulého,“ popsal Tomáš Bernhardt, kurátor sbírky skleněných negativů v ZČM.

Aktuální výstava potěší všechny milovníky staré Plzně

Tradičně je v mázhauzu také Velký plzeňský betlém s více než dvacetiletou tradicí. První postavičky Marie, Josefa, Ježíška a Tří králů vyrobili plzeňští studenti už v roce 2000. Od té doby v něm přibývají další. Figurky do betléma nosí děti z mateřských školek, žáci základních škol, lidé aktivního věku i senioři. Každá nová postava je zaregistrována, očíslována a vystavena. Jsou z nejrůznějších materiálů – dřeva, textilu, pálené hlíny, oříšků, cínu či olova.

Až do 23. prosince se radnice stane také stanovištěm oblíbené vánoční pošty. Pošťák bude s razítkem v pohotovosti vždy od 10 do 17 hodin. „Děti odtud mohou poslat dopisy Ježíškovi. Vložit je mohou do speciální schránky. Pošťák také bude prodávat pohledy a betlémy,“ dodala mluvčí magistrátu Hana Josefová.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Plzně, Richard Beneš

Štítky betlém, Velký plzeňský betlém, výroba figurek, vánoční pošta, výstava, historie, ZČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velký plzeňský betlém má už 1000 figurek a je k vidění v mázhauzu radnice. Je tam i vánoční pošta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.