Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Firmy v Plzeňském kraji se nepřipravují na brexit, náklady neznají

Firmy v Plzeňském kraji se zatím nepřipravují na brexit, tedy odchod Velké Británie z EU. Největší výrobce keramických obkladů v ČR, skupina Lasselsberger, do Británie vyváží, i když podle jednatele Romana Blažíčka ne rozhodující množství. "Pracujeme tam na stavebních projektech s developery a pokud uspějeme, tak by nás brexit neměl nijak diskvalifikovat," uvedl. Podle Blažíčka jde určitě o zájmový trh. Předzásobení velkoobchodů či stavebních firem necítí. Vývoz bude složitější, ale zatím není jasno.

"Necítíme, že by se naši zákazníci v Anglii předzásobovali, neděláme žádná opatření dopředu. Jenom se dotazují, jak se na brexit připravujeme a co je případně, zejména při tvrdém brexitu (bez dohody), může čekat," řekl Jiří Soudek z firmy Brush SEM, výrobce generátorů. Jde o největší firmu v kraji, jež má britského vlastníka. Zatím nedělala analýzu dopadů, protože nemá konkrétní data. Kvůli tomu, že má centrální sklad dílů v Anglii, ji může po brexitu hrozit kvůli administrativě zpoždění dodávek. Možností je, že mateřská společnost přesune sklad jinam. Podle Soudka byli kolegové v Británii nepříjemně překvapeni z toho, jak dopadlo referendum. Uvědomují si dopady, které už to už v tuto chvíli má, uvedl.

"Pokud tam budeme dovážet pivovary pod clem, tak budeme dražší a méně prodejní," řekl Josef Krýsl, spolumajitel firmy Joe's Garage Brewery, která staví a provozuje minipivovary i v Anglii. Více šancí pak zřejmě budou mít čínští dodavatelé, jejichž ceny jsou velmi nízké. "Partneři, pro něž jsme stavěli pivovary, jsou zásadně proti brexitu, protože říkají, že to zvýhodňuje jen určitou skupinu lidí u nich doma a rozhodně ne ty, kteří dovážejí," řekl. Anglické pivovary přitom dovážejí i vyvážejí chmel a slad, takže to zkomplikuje život oběma stranám, dodal Krýsl.

Škoda Transportatin se odmítla k dopadům brexitu na dopravní strojírenství vyjadřovat. Podle mluvčího Michala Tobrmana není zatím Velká Británie zájmovým trhem skupiny.

Pro Daikin, výrobce klimatizačních jednotek pro domácnosti, zajišťuje distribuci po Evropě belgická mateřská firma. "Zatím necítíme, že by se prodejci nebo odběratelé v Británii více předzásobovali a že bychom na tento trh museli více vyrábět," řekl správní ředitel Jan Voch.

"Vzhledem k tomu, že stále ještě nejsou jasné všechny aspekty dohody mezi EU a Británií, nemůžeme případné dopady na export komentovat," uvedla mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková. Pro pivovar představuje Anglie tři procenta z exportu. Je desetkrát menší než na Slovensko a pětkrát než do Německa.

"Aktuálně neočekáváme bezprostřední dopad brexitu na činnost naší společnosti," řekl mluvčí plzeňské Škody JS Jan Stolár. Firma vyrábí vnitřní části pro reaktor EPR pro britskou jadernou elektrárnu Hinkley Point, u níž je ale generálním dodavatelem francouzský Framatome.

Plzeňský Doosan Škoda Power, výrobce parních turbínse na brexit nepřipravuje. "Neočekáváme zásadní vliv na naše podnikání. Na to bude mít vliv spíš obecný pokles poptávky po produktech v klasické energetice," uvedl mediální zástupce Ondřej Činčura.

Autoři | Foto RAKO

Štítky ČR, Británie, hospodářství, obchod, brexit, firmy, Plzeňský, Velká Británie, Plzeňský kraj, Evropská unie, Anglie, Lasselsberger, Česko, pivovar, Brush SEM, Plzeňský Prazdroj, a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmy v Plzeňském kraji se nepřipravují na brexit, náklady neznají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.