Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Velkolepé Adventní trhy na plzeňském náměstí Republiky přilákaly hned první den stovky návštěvníků

Hned první den vzali návštěvníci doslova útokem oblíbené Adventní trhy na plzeňském náměstí Republiky, které začaly ve středu. Po setmění už bylo vzhledem k množství lidí obtížné procházet mezi stánky. Ani letos nechybí oblíbené vyhlídkové kolo, které se rozjede ve čtvrtek. Největší tlačenice byla jako obvykle u stánků se svařákem, punčem a medovinou.

Trhy se v plné parádě vrátily do Plzně po dvou covidových letech a organizátoři to tentokrát chtějí návštěvníkům plně vynahradit. Loni museli trhovci kvůli vládním opatřením zavřít své stánky po pouhých čtyřech dnech. V provozu zůstal jen dětský kolotoč a vyhlídkové kolo. Trhy letos tvoří 130 stánky, 20 z nich je tady úplně poprvé. K zakoupení jsou svíčky, keramika, ozdoby, drahé kameny, knihy, různé doplňky, ale i vlněné oblečení koření a celá řada dalšího zboží. Co se týká pochutin, tak samozřejmě nechybí trdelník, palačinky, langoše, klobásy, bramboráky a jako novinku je bubble waffle. K pití tu bude svařák či medovina. Je toho opravdu hodně. 

„Už jsme se nemohli dočkat, až s kolegy z práce vyrazíme poprvé na trhy na svařák a klobásu. Chodíme pravidelně minimálně dvakrát týdně až do Vánoc. Je to naše tradice. Poslední dva roky nám to se svařákem bohužel neklaplo. Tak letos si to snad více užijeme. A chyběrt nebudeme ani v neděli při slavnostním rozsvícení vánočního stromu. Na to se moc těšíme," řekla uprostřed trhů pro Plzeňskou Drbnu Milada Fraňková

Vyhlídkové kolo speciálně vyrobené pro město Plzeň měří 28 metrů a nabízí 72 míst. „Chybně se označuje jako ruské kolo. Správně jde o vídeňské praterské kolo, protože první takové kolo bylo jako naprostý unikát uvedeno do provozu v roce 1897 v Prateru ve Vídni. Rozjede se poprvé ve čtvrtek, jeho instalaci jsme dokončili až dnes,“ říká organizátor trhů Jaroslav Strohschneider.

Trhy odstartoval velkolepý ohňostroj. „Letos jsme také posílili kulturní program a lze říct, že je nejbohatší za těch více než deset let, co trhy pořádáme. Přijede Leona Machálková, Petr Kolář, Standa Hložek, Martin Maxa a je těch interpretů opravdu hodně. Ve všední dny máme na programu i lokální kapely, které se také hezky poslouchají,“ dodal Strohschneider s tím, že v menší podobě zůstanou trhy na náměstí až do Nového roku, stejně tak jako populární vyhlídkové kolo. Každý den se tam také budete moci potkat s ponocným.

„Přeji všem trhovcům, aby své zboží vyprodali po těch dvou covidových letech. Doufám, že letos trhy poběží v plné kráse až do konce adventu. Já osobně na trzích kontroluji dobrou náladu návštěvníků. Zatím je všechno v pořádku. Nálada je skvělá. Odehraje se tady už 25. ročník vánočního zpívání koled. Stromeček se rozsvítí první adventní neděli,“ říká stylově oblečený plzeňský ponocný Zdeněk Zajíček. Ten troubí každý den v pět a v šest hodin z věže a provolává své populární a vtipné říkanky, které vymýšlí na místě podle aktuální situace. Funkci ponocného vykonává už sedmým rokem.

V roce 2020 se museli trhovci rychle přizpůsobovat vládním opatřením. Stánky musely mít mezi sebou větší rozestupy, jídlo šlo do krabiček a velké emoce vyvolal i zákaz prodeje rozlévaných nápojů. Naprostý šok přišel v loňském roce, kdy politici ze dne na den rozhodli o úplném zrušení vánočních trhů. V Plzni tak například zůstal v provozu jen dětský kolotoč a vyhlídkové kolo. Někteří trhovci ale dostali povolení a pár stánků bylo k vidění v ulici Bedřicha Smetany.

FOTOGALERIE: Vánoční trhy v Plzni začaly

Středa, 23. listopadu 2022, 18:11

FOTOGALERIE: Vánoční trhy v Plzni začaly
FOTOGALERIE: Vánoční trhy v Plzni začaly

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Adventní trhy, vánoční trhy, vyhlídkové kolo, Jaroslav Strohschneider, vánoční výzdoba, vánoční atmosféra, ponocný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Velkolepé Adventní trhy na plzeňském náměstí Republiky přilákaly hned první den stovky návštěvníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.