Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Staňkov opravil starou radnici pro knihovnu i pro seniory

Staňkov na Domažlicku s 3300 obyvateli dokončil opravu historické radnice na náměstí. Stavba z 18. století více než 30 let chátrala a byla téměř na spadnutí. Město se ji rozhodlo zachránit a od roku 2015 ji postupně opravuje. Letos udělalo poslední opravy, na které přispěla i EU. V objektu nyní našla prostory městská knihovna, je tam i malá tělocvična nejen pro seniory a zázemí pro místní pečovatelskou službu, případně pro její klienty. Za pět let stály opravy objektu 21 milionů korun, zhruba polovinu pokryly dotace, řekl při otevření objektu starosta Alexandr Horák (Volba pro Staňkov).

Nejprve byla v letech 2015 až 2018 opravena na staré radnici okna, pak přišly na řadu střecha a fasády, celkem za 2,6 milionu. Z toho přispěl Plzeňský kraj 1,1 milionu korun. Loni město získalo dotaci EU prostřednictvím Místní akční skupiny Český les a během letošního roku opravilo interiér. Náklady na tuto etapu byly 18,4 milionu, evropská dotace byla 9,5 milionu.

"Celé horní patro slouží jako knihovna, která se po letech vrátila do prostor, kde dřív působila," řekl starosta. V knihovně je kromě oddělení pro dospělé, pro děti a oddělení naučné literatury také sál pro přednášky, koncerty a případné další akce zájmových skupin. Přízemí využívá městská pečovatelská služba. Má tu zázemí, do kuchyňky si mohou přijít sníst oběd klienti, kterým pečovatelky rozvážejí jídlo. "Když se jim nechce jíst samotným doma, mohou přijít a najíst se tady," poznamenal Horák. Kromě toho je v přízemí také malá tělocvična pro seniory i další zájemce o cvičení a nová obřadní místnost pro slavnostní příležitosti.

Autoři | Foto volbaprostankov.cz

Štítky ČR, EU, správa, sociální, stavby, Staňkov, radnice, oprava, knihovna, Evropská unie, okres Domažlice, Plzeňský kraj, Český les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Staňkov opravil starou radnici pro knihovnu i pro seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.