Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kariérní růst u policie nejsou jen prázdná slova. Z kluka z plakátu se stal zástupce ředitele

PR článek

Sympatický policista David Šmíd nastoupil ihned po vojně na obvodní oddělení Rokycany a jeho snem bylo sloužit u zásahové jednotky. Nakonec se ale jeho kariéra ubírala jiným směrem. I přesto je spokojený, má kolem sebe skvělé kolegy a ve volném čase sportuje. Stal se mistrem ČR v národní házené v 1. lize.

Říká se, že si má jít člověk za svým snem.  Jak to, že z vás není člen zásahovky?
Když jsem v 19 letech nastupoval, o policejní práci jsem neměl moc velký přehled, ale zásahovou jednotku znali všichni.  Přišlo nám to jako strašně zajímavé akční povolání a chtěl tam jít skoro každý kluk.  Ale na začátku musí nováčci nasbírat znalosti a zkušenosti na základních útvarech.  Já začínal na obvodním oddělení v Rokycanech a díky ochotě starších kolegů nás nováčky něco naučit, mě začala ta klasická policejní práce bavit. Během pár let jsem nakonec zjistil, že bych chtěl sloužit na kriminálce a vyšetřovat závažné případy. To se stalo mým cílem. Nicméně kolegů se zásahovky si vážím a vím, že za atraktivním mediálním obrazem se skrývá mnoho dřiny a píle, kluci jsou často v nebezpečných situacích a kdo ví, třeba bych se tam ani nedostal. 

Povedlo se vám tedy být kriminalistou a splnit si svůj cíl?
U Policie ČR je hezké, že nabízí spoustu možností uplatnění. Naše práce je rozmanitá a každý si najde dle svých znalostí a zkušeností vhodné zaměření. I u policie funguje tzv. kariérní růst, pokud se snažíte, pracujete na sobě, můžete se ubírat na vyšší pozice nebo naopak, když zjistíte, že byste rádi pracovali v jiné oblasti, není to problém. Mně se splnil sen a po osmi letech jsem nastoupil na oddělení obecné kriminality v Rokycanech. Již jsem měl místní i osobní znalost a práce mě bavila. Po nějaké době jsem měl možnost začít pracovat na krajském ředitelství na odboru obecné kriminality a vyšetřoval jsem i závažné případy, vraždy. I přestože je tato práce psychicky náročná, protože vidíte, čeho jsou někteří lidé schopni, ale jakmile se povede vypátrat a obvinit pachatele, tak má naše práce smysl. 

Práce u policie je náročná nejen na fyzickou kondici, ale jak jste řekl zejména na psychiku. Jak se odreagováváte? Mají policisté možnost v případě psychicky náročných situací se na někoho obrátit? 
Celý život sportuji, baví mě to a pomáhá mi to nejen zlepšovat fyzickou kondici, ale zároveň se odreaguji. Rád jezdím na kole, lyžuji, plavu, v podstatě rekreačně provozuji jakýkoliv sport.  Hraji národní házenou za TJ Sokol Tymákov, v červnu jsme dohráli soutěž 1. ligy a stali jsme se mistry České republiky. To byl nepopsatelný pocit a krásné zúročení našeho úsilí. Jinak volný čas trávím s rodinou, máme dva syny. Mimochodem s manželkou jsme se seznámili v práci, byla kolegyně na dopravní policii.  Takže naše práce přináší i nečekané benefity. Bohužel se ve službě setkáváme i se smutnými příběhy a to je někdy psychicky náročné. V případě, že potřebujeme psychologickou podporu, ať už z pracovních nebo osobních důvodů můžeme se kdykoliv obrátit na policejní psycholožky a v rámci policie existuje i systém kolegiální podpory. Vyškolení policisté nebo zaměstnanci pomáhají kolegům s řešením jejich problémů, ať se jedná o pracovní záležitosti, problémy s dětmi či úmrtí v rodině.  Pomoc může být buď formou rozhovoru, konkrétní praktické pomoci nebo poskytnutí potřebných informací.

Prošel jste si několika útvary, lze vůbec porovnat, jak rozdílná je práce?
Porovnat to, alespoň podle mě, nelze. Každá práce je jiná a hlavně každá složka je důležitá, protože jsme jeden tým. Myslím si, že nejlepší je projít si vším od začátku, protože práce na ulici vám dá nejvíce zkušeností. A pak u dalších útvarů k tomu přidáváte další specifičtější zkušenosti. Pokud bych porovnal policejní práci retrospektivně časově, tak bych řekl, že dříve byla kriminalita venku na ulici, vykrádali se chaty, vozidla, mohli jsme fyzicky chytit pachatele, dnes se přesouvá více do kyberprostředí.

Dnes jste ve vedení územního odboru, dostanete se ještě vůbec do terénu?
Je pravda, že nynější pozice je spíše více manažerská, snažíme se vytvářet podmínky pro práci našich kolegů, spolupracujeme se samosprávou a ostatními orgány činnými v trestním řízení. Většinu času trávím v kanceláři, ale v rámci dosahů nebo při jakýchkoliv mimořádných událostech vyjíždíme na místo činu a spolupracujeme s  kolegy v terénu. Pro každého policistu na jakékoliv pozici je určitě dobré neztratit kontakt s vnějším světem, musíme být v obraze.

Vaši kolegové říkají, že jste velmi společenský a pořádáte různé akce nejen pro policisty, ale i jejich rodiny. Je pro vás důležitá příjemná atmosféra na pracovišti?
V naší práci nikdy nevíme, co se ve službě stane a vždy potřebujeme mít parťáka, kterému věříme. Musíme se na sebe umět spolehnout, pomoci si, když je potřeba a tím vlastně vzniká přátelství, a  proto se rádi vidíme i po práci. Nehledě na to, že pokud mám teď ze své pozice zástupce ředitele odpovědnost za náš územní odbor, chci, aby tady byli lidé opravdu spokojeni. Máme skvělou spolupráci se Sportovním klubem policie Rokycany a společně pořádáme sportovní a kulturní akce nejen pro dospělé, ale i děti.

Podělil byste se s námi o nějaké zajímavé příběhy ze služby? Proč kluk z plakátu?
Příběhů a historek je za tu dobu opravdu hodně, i když ne vždy jsou jen veselé. Když jsem sloužil asi čtyři roky, tak si mne a ještě jednu policistku vybrali na náborovou kampaň pro nové uchazeče, na letácích byly naše fotky  a chvíli jsem byl pro ostatní ten kluk z plakátu. Alespoň je na mém příkladu patrné, že kariérní růst u nás nejsou jen slova. Z nadstrážmistra se policisté opravdu mohou stát i plukovníky. Jinak člověku asi ulpí v hlavě více ty smutné případy. V životě jsou bohužel i momenty, na které vás služba nepřipraví. Většinou se jedná o násilné trestné činy či  pátrací akce, při kterých osobu najdeme, ale ona je v tak špatném zdravotním stavu, že zemře. Ale radostných je také mnoho, jen ty  nejvtipnější nemohu zveřejnit, nastupte k nám a zažijte je sami.

A máte volná místa? Co vše musí uchazeči splnit?
V současné době hledáme u nás na Rokycansku nové kolegy zejména na obvodní oddělení a dopravní policii. V Plzni mohou nastoupit i na odbor cizinecké policie. Zájemcům musí být 18 let, mít vzdělání ukončené maturitní zkouškou a být bezúhonní. V rámci přijímacího řízení absolvují psychotesty, fyzické testy a zdravotní prohlídku. První rok po přijetí projdou noví policisté základní odbornou přípravu, kde se dozví potřebné informace pro výkon služby a pak již slouží v terénu.

A co můžete uchazečům nabídnout?
Nabídnout můžeme atraktivní práci s jistotou místa, automaticky se zvyšující plat, výborný kolektiv a náborový příspěvek až 150 tisíc korun.  Dalším benefitem je 6 týdnů dovolené, příspěvek na rekreaci penzijní a životní pojištění. Práce policistů je náročná a odpovědná, ale je potřebná a má smysl. Pokud se stanete jedním z nás, rozšíříte si perspektivu, občas vystoupíte ze své komfortní zóny a získáte zkušenosti, které by se vám třeba jinde vyhnuly.

Náborový formulář Policie ČR

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policista David Šmíd, práce u policie, policejní práce, policie, obvodní oddělení Rokycany, plakát, Česko, Rokycany, kriminalita, Policie České republiky, Cizinecká policie, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kariérní růst u policie nejsou jen prázdná slova. Z kluka z plakátu se stal zástupce ředitele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.