Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O kupci hutí a kováren Pilsen Steel v konkurzu má být jasno dnes

Věřitelský výbor a insolvenční správce plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, které jsou od června v konkurzu a od začátku roku nevyrábějí, mají dnes vybrat kupce podniku. Uchází se o něj několik firem z ciziny i z ČR, ale některé chtějí jen část nebo vybraná aktiva. Výbor i správce ale preferují co nejrychlejší prodej celé firmy se zaměstnanci. Novinářům to řekl správce Jaroslav Brož.

Dnešního jednání, které začíná ve firmě v 08:00, se mají zúčastnit také zástupci zajištěných věřitelů, ruské banky VEB Kapital a Vněšekonombanka, které firmě půjčovaly proti zástavám majetku. Banky před pár dny požádaly insolvenčního správce, aby se mohly na výběru podílet. "Shoda věřitelského výboru se zajištěným věřitelem a insolvenčním správcem povede k urychlení prodeje podniku," uvedl Brož.

Podle předsedy věřitelského výboru Roberta Vargy je zájemců o firmu více než pět. "Jsou relevantní," řekl. Ruské banky přihlásily v červnu u soudu miliardové pohledávky za Pilsen Steel, ale správce jim uznal jen malou část. O zbytek se soudí v incidenčních sporech.

Podle předsedkyně podnikových odborů Ivanky Smolkové zůstává ve firmě přes 500 zaměstnanců, kteří zatím hromadně neodcházejí. Naposledy dostali 60 procent srpnové výplaty.

Firmu, která dosud neprodávala majetek, hlídá bezpečnostní agentura i zaměstnanci, aby předešli jeho rozkradení.

Autoři | Foto Pilsen Steel

Štítky ČR, hutě, soud, firmy, Pilsen Steel, Jaroslav Brož, Česko, VEBA, textilní závody a.s., Robert Varga, kovárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O kupci hutí a kováren Pilsen Steel v konkurzu má být jasno dnes  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.