Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeň rozsvítila vánoční strom, zdobí ho kilometry řetězů světel

Vánoční strom na náměstí Republiky v Plzni včera rozsvítili primátor Martin Baxa (ODS) a biskup Tomáš Holub. Vánoční trhy začaly už minulou neděli, dnes v první den adventu se poprvé městem projela vyzdobená vánoční tramvaj a patnáctimetrový smrk na náměstí ozářila nová světelná výzdoba. Město ji pořídilo za 700 tisíc korun. Světla nahradila osm let starou světelnou výzdobu, která již byla dožilá, řekl primátor Baxa.

"Strom zdobí nové osvětlení - čtyři kilometry světelných řetězů v ledově bílé barvě, 30 velkých svítících hvězd, spodní měří 70 centimetrů, na vrcholu stromu 50 centimetrů. Dále jsou tam nesvítící sněhové vločky, stříbrné matné a lesklé koule a na vrcholu svítí půlmetrová trojrozměrná hvězda," řekl Josef Smolík, který má v městských dopravních podnicích na starosti veřejné osvětlení. Kmen osvětlují blikající světelné rampouchy. Díky rozdělení do 40 sekcí se strom rozsvěcuje postupně.

"Dosavadní osvětlení už hlavně vlivem mrazu po osmi letech dosluhovalo. LED světla a ozdoby měly svítivost už jen 30 procent. Takže oproti loňsku bude teď strom s novými světly opravdu zářit," řekl Smolík. Kromě stromu svítí vánoční výzdoba i v ulicích a sadech.

Po loňské úspěšné premiéře Plzeň opět vysílá na měsíc do ulic speciální vánoční tramvaj. Její karoserie i okna jsou polepena fólií s vánočními motivy. Od spodní žlutozlaté přechází barva v horní části do modrého nebe. Obrysy tramvaje osvětlují světelné řetězy, na bocích je celkem 26 větších světelných dekorací, řekl Smolík. "Letos chceme překvapit opět něčím novým, rozhodli jsme se proto vyzdobit i interiér vozu, aby na cestující adventní nálada dýchala po celou jejich cestu," dodal náměstek primátora a předseda představenstva dopravních podniků Roman Zarzycký (ANO).

V době adventu doplní trhy na náměstí kulturní programy. Novinkou bude 17. prosince průvod, kdy biskup Holub přinese sochu malého Ježíška z biskupství a uloží jej do jeslí v dřevěném betlému na náměstí. Městská organizace Plzeň-TURISMUS nabízí kostýmované adventní prohlídky vyzdobeným městem se zajímavostmi o vánočních tradicích a plzeňských betlémech. Od 14. do 22. prosince bude v mázhauzu radnice úřadovat pošťák s Ježíškovým razítkem. Mázhauz také zaplní Velký plzeňský betlém. Každoročně se rozrůstá o postavičky, které vyrobí a přinesou Plzeňané. Město bude opět prodávat vánoční stromky a ryby z městských lesů a rybníků. V sádkách pod rybníkem Košinář se borovice a smrčky budou prodávat od 7. prosince, ryby od 16. prosince.

Autoři | Foto město Plzeň

Štítky ČR, zábava, správa, Vánoce, Plzeň, vánoční stromek, Martin Baxa, advent, Tomáš Holub, ODS, Josef Smolík, strom, Náměstí republiky, primátor, vánoční trhy, Ježíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň rozsvítila vánoční strom, zdobí ho kilometry řetězů světel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.