Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňský kraj ocenil nejlepší kroniky, autoři se shánějí obtížně

Plzeňský kraj dnes počtvrté ocenil nejlepší obecní a městské kroniky. Do soutěže se přihlásilo 30 obcí s 32 kronikami. Vyhrály Štichov z Domažlicka a Starý Plzenec, ve třetí kategorii nebylo první místo uděleno. Podle starostů je to práce obtížná, nedoceněná a je velmi těžké sehnat někoho, kdo je ochotný kroniku kvalitně vést. Pečlivou práci kronikáře ocení až budoucí generace, uvedl vedoucí krajského odboru regionálního rozvoje Miloslav Michalec.

V kategorii ručně psaných kronik obcí do 500 obyvatel získal "zlato" Štichov, druhé byly společně Lhůta a Rochlov a třetí Kornatice. "Každý den si píšu poznámky nanečisto, jednou za rok si vezmu kroniku domů a perem s dokumentním inkoustem do ní vše zaznamenám. Během roka přibude asi 50 stránek," uvedla Andrea Bauerová ze Štichova. Právě tzv. dokumentní inkoust si uchová tmavou barvu po mnoho let.

Mezi ručně psanými kronikami obcí nad 500 obyvatel jsou druhé Dnešice a třetí Koloveč s Břasy. Kroniku vedenou elektronicky měl nejlepší Starý Plzenec, který byl s 5000 obyvateli největším účastníkem (nejmenšími pak Louňová a Hradiště), druhé byly Kašperské Hory a třetí Kyšice. Za první místo je 20 tisíc korun, za druhé polovina a za "bronz" 5000 Kč. Kvůli velké vyrovnanosti udělila porota čestná uznání Chrástu, Černíkovu, Hradišti a Haně Kantové z Mochtína, nejdéle píšící kronikářce.

"V dnešní době se zdá, že už nemusíme zaznamenávat téměř nic, že všechno za nás dokumentuje někdo jiný a mnohem lépe. Žijeme v zajetí internetu, facebooku a mediálního omylu, že máme všechno pod kontrolou a že je možné čas kdykoli vrátit. A mnozí si tudíž myslí, že je to jen zbytečná námaha - opak je ale pravdou," řekl Michalec. Šestičlenná porota posuzuje obsahovou, jazykovou a stylistickou úroveň, hodnotí i to, zda je kronika vedena v souladu se zákonem, jaké má grafické zpracování, jak je strukturovaná, zda dobře dokumentuje dění v obci a jaké má přílohy.

Najít dobrého kronikáře je podle starostů opravdové umění. Bělá nad Radbuzou, která má krásnou, ručně psanou speciálně svázanou kroniku formátu A3, už ho po smrti bývalé kronikářky shání roky. Starosta Libor Picka odmítá, aby se vedla jen v počítači. "Vedeme statistiku, ale nepíšeme kroniku. Oslovujeme lidi pořád. Máme aktivní občany, ale spíše si na to netroufají. Musí psát kroniku jako celoroční příběh," uvedl. Podle starostů se v kronikách pořád něco hledá a jsou to cenné zdroje informací.

Autoři | Foto regionplzen.cz

Štítky ČR, správa, kultura, ocenění, kroniky, Plzeňský, Plzeňský kraj, Starý Plzenec, Štichov, okres Domažlice, Rochlov, Kornatice, Facebook, Dnešice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj ocenil nejlepší kroniky, autoři se shánějí obtížně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.