Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pět žen ze sociálního centra Zbůch má díky Plzni chráněný byt

Nové chráněné bydlení dostalo díky Plzni pět klientek státem zřizovaného Centra pobytových a terénních sociálních služeb Zbůch. Plzeň sloučením dvou menších bytů a rekonstrukcí za 1,6 milionu korun vytvořila v domě ve Škroupově ulici šestipokojový byt o ploše přes 214 metrů čtverečných, který centru pronajme. Klientky centra tu budou bydlet samostatně, bude za nimi pravidelně docházet sociální pracovník. Novinářům to dnes řekl plzeňský radní odpovědný za byty David Šlouf (ODS) a ředitelka centra Dagmar Terelmešová.

"Plzeň dlouhodobě spolupracuje s touto organizací a pronajímá jí byty pro potřeby chráněného bydlení," řekl Šlouf. Zařízení ve Zbůchu má od města v pronájmu již delší čas dva byty a kancelář na Klatovské třídě a rekonstruovaný byt v Sedláčkově ulici, kam se nastěhují dva muži.

Chráněné bydlení v Plzni má podle Terelmešové pro klienty velký význam, zejména díky pracovním příležitostem, které v asi 15 kilometrů vzdáleném Zbůchu nejsou. Byt ve Škroupově ulici má pět neprůchozích pokojů, společenskou místnost, kuchyň a sociální zařízení.

V bytě budou bydlet ženy mezi 25 a 35 lety. Všechny mají hendikep, většinou kombinovaný mentální a tělesný. Centrum vybralo ženy, pro které nepředstavuje druhé patro domu bez výtahu problém, řekla Radka Prokešová, která má v centru na starosti mimo jiné chráněné bydlení. "Budou tady žít svůj vlastní úplně obyčejný život, jaký žijeme my všichni. Snažíme se, aby sociální pracovník zasahoval co nejmíň, nebo aby ty ženy ten zásah pociťovaly co nejmíň," vysvětlila. Sociální pracovník podle ní ženy vede ve věcech, kterým nerozumí, třeba v hospodaření s penězi.

Všechny budoucí obyvatelky bytu pracují. Některé přijdou ze Zbůchu, jiné už prošly chráněným bydlením v Plzni - Nové Hospodě, kde je větší poskytovaná podpora. Jedna žena dosud žila se svými rodiči. Pokoje jsou prázdné, centrum nabízí klientkám postel a skříň. "Ony ale ani o tu postel nestojí, chtějí si koupit svou vlastní postel s nebesy, nebo stěnu s velkou televizí. Je to jejich startovací byt a hrozně se těší a mají obrovské plány, co všechno si sem dají," dodala Prokešová.

Centrum ve Zbůchu nedávno oslavilo 50 let existence. V pobytové službě má 120 klientů. Zhruba polovina z nich ale nepředstavuje kvůli zdravotnímu stavu vhodné kandidáty na chráněné bydlení. "Máme i klienty, kteří ve Zbůchu žijí už od založení ústavu," řekla Terelmešová. V chráněných bytech má centrum 60 lidí. Nabízí také odlehčovací službu a sociální rehabilitaci.

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky ČR, sociální, správa, byty, Plzeň, Zbůch, bydlení, Dagmar Terelmešová, sociální práce, ODS, postel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět žen ze sociálního centra Zbůch má díky Plzni chráněný byt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.