Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

O kupci hutí Pilsen Steel v konkurzu má být jasno začátkem prosince

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, které jsou od června v konkurzu a od začátku roku nevyrábí, chce několik firem z ciziny i z ČR. Věřitelský výbor, který měl dnes vybrat kupce, posunul rozhodnutí na 4. prosince. Zajištění věřitelé, tedy dvě úvěrující ruské banky VEB Kapital a Vněšekonombanka, totiž před pár dny požádaly insolvenčního správce, aby se mohly na výběru podílet. Insolvenční správce Jaroslav Brož řekl dnes po jednání věřitelského výboru, že stále preferuje prodej celého podniku včetně zaměstnanců.

"Shoda věřitelského výboru se zajištěným věřitelem a insolvenčním správcem povede k urychlení prodeje podniku," uvedl. Předseda věřitelského výboru Robert Varga uvedl, že zájemců o firmu je více než pět. "Jsou relevantní," řekl.

Obě ruské banky přihlásily v červnu u soudu miliardové pohledávky za Pilsen Steel, ale správce jim uznal jen malou část. O zbytek se soudí v incidenčních sporech. Banky, které mají vůči majetku dlužníka zástavní právo, donedávna ani po výzvách s věřitelským výborem ani správcem nekomunikovaly. "Zajištěný věřitel změnil právního zástupce a nyní deklaroval aktivně přistupovat k insolvenčnímu řízení," uvedl Brož.

Podle předsedkyně podnikových odborů Ivanky Smolkové zůstává ve firmě přes 500 zaměstnanců, kteří zatím hromadně neodcházejí. Naposledy dostali část srpnové výplaty. "Nevím, jak se k dnešnímu rozhodnutí zaměstnanci postaví. Moc se mi to nelíbí," uvedla.

"Vnímáme velmi složitou situaci zaměstnanců, a z tohoto důvodu se snažíme postupovat co nejrychleji. Je to moje přání, aby definitivní rozhodnutí padlo 4. prosince," uvedl Brož. Počet zájemců neuvedl s tím, že chce nejprve informovat zajištěného věřitele. "Každý subjekt má zájem o něco jiného, zájem je o části podniku, o jednotlivá aktiva, ale také o celý podnik včetně zaměstnanců," řekl.

Správce po jednání věřitelského výboru seznámil vedoucí pracovníky Pilsen Steelu s harmonogramem. Sejde se zástupci zajištěného věřitele ještě tento týden. "Děláme všechno pro to, aby zaměstnanci měli informace co nejdříve," řekl.

Do insolvenčního řízení, které začalo 19. června, se přihlásilo 87 věřitelů, kterým podnik údajně dluží 9,4 miliardy korun. Insolvenční správce tehdy popřel zhruba 7,8 miliardy korun včetně pohledávek tří největších věřitelů - ruských bank Vněšekonombanka, VEB Kapital a Mezinárodní investiční banky. Ani jedna nemá zástupce ve věřitelském výboru, v němž je finanční úřad, Česká správa sociálního zabezpečení a Plzeňská teplárenská. "To nic nemění na výsadním postavení zajištěného věřitele, který rozhoduje o svém majetku, ať už co se týče pokynů ke správě nebo pokynů ke zpeněžení," řekl Brož. Podle něj je ve hře zpeněžení celého podniku, tedy zajištěného i nezajištěného majetku. "Proto je zde nutná ingerence věřitelského výboru, zajištěného věřitele a insolvenčního soudu," uvedl. Zajištěného majetku firmy je většina.

Podle správce dostali zaměstnanci asi 60 procent srpnové výplaty. "Máme v chodu několik procesů zpeněžování likvidního nezajištěného majetku, který nemůže ohrozit znovuobnovení provozu, například objemná kvanta kokil. Dále čekáme na alokaci emisních povolenek za rok 2019, což by mělo přinést další peníze," uvedl. Brož nedokáže říct, jestli se tím uhradí všechny mzdy. Firma, která dosud neprodávala majetek, má nemovitosti i stroje pojištěné, nerozkrádá se, hlídá ji bezpečnostní agentura i zaměstnanci. "Zásadní škody na majetku neevidujeme," dodal.

Autoři | Foto Pilsen Steel

Štítky ČR, hutě, soud, firmy, Pilsen Steel, Jaroslav Brož, banka, VEBA, textilní závody a.s., Česko, Robert Varga, Mezinárodní investiční banka, Česká správa sociálního zabezpečení, Plzeňská teplárenská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O kupci hutí Pilsen Steel v konkurzu má být jasno začátkem prosince  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.