Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Inspekce pokutuje firmu za poškození půdy při těžbě v CHKO Český les

Pokutu půl milionu korun udělila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni firmě T.E.P. HOLZ z Ratíškovic na Hodonínsku za poškození lesní půdy při těžbě v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les na Domažlicku. Firma měla smlouvu o provádění lesnických činností s Lesy ČR, práci zadávala svým subdodavatelům, nedostatečně je ale kontrolovala. Těžké lesní stroje při těžbě a přibližování dřeva poškodily lesní půdu, vyjezdily v ní hluboké koleje a poškodily kořeny stromů, informovala dnes v tiskové zprávě mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. Reakci firmy se pokouší sehnat. Pokuta je od 11. listopadu pravomocná.

Pokuta se týká těžby od září 2012 do dubna 2013. Pokutovaná firma zadávala lesní práce ve třetí zóně CHKO svým subdodavatelům, ti v lese vytvořili v půdě hluboké vyježděné koleje. "Na nejzávažněji poškozených místech byly (koleje) 80 až 100 centimetrů hluboké, v celkové délce asi 1630 metrů. Kořenové náběhy byly odřeny a kořeny stromů stojících podél přibližovacích linek byly zpřetrhány a roztřepeny," uvedla ředitelka plzeňského inspektorátu ČIŽP Petra Horčicová.

Inspektoři dávají T.E.P. HOLZ za vinu to, že při přibližování dřeva dostatečně nekontrolovala práci subdodavatelů a neučinila žádná opatření, aby zabránila vytváření hlubokých kolejí a poškozování stromů. I když podle Horčicové T.E.P. HOLZ nevěděla, že najatí těžaři poškodili životní prostředí, jako odborná firma zabývající se lesnickou činností to vědět měla a mohla.

Poškozená místa stromů jsou branou houbovým infekcím, které vedou ke snížení kvality dřeva a ke zhoršení stability stromu. Promícháním půdních vrstev v příliš hlubokých kolejích hrozí také změna chemismu půdy. Ohrožuje to stabilitu okolních stromů, protože půda v zasypaných kolejích je méně zhutněná.

CHKO Český les, navazující na Šumavu, patří z nejcennějším a nejzachovalejším přírodním lokalitám ČR. Hlavní podíl v lesích tvoří smrk, který má mělký kořenový prostor, vysoký jen osm až 20 centimetrů. Takový porost má podle ČIŽP sám o sobě sníženou stabilitu, vitalitu a hůře odolává působení škodlivých činitelů. Lokality, kde se těžilo, jsou navíc často podmáčené, takže při používání mechanizace je nutná větší obezřetnost.

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky ČR, lesy, rezervace, těžba, ČIŽP, Plzeňský, půda, Česká inspekce životního prostředí, chráněná krajinná oblast, CHKO Český les, Radka Burketová, Český les, Lesy České republiky, Plzeň, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Inspekce pokutuje firmu za poškození půdy při těžbě v CHKO Český les  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.