Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mládě labutě doslova sešněrovala rybářská šňůra a dva zaseknuté háčky se zátěží, bez pomoci by zahynula

U zraněné labutě brutálně chycené na pytláckou nástrahu zasahovali zkušení zvířecí záchranáři z Plzně na jižním Plzeňsku, na rybníku Šavlice poblíž Dnešic. Labutí mládě se podařilo zachránit a ošetřit přímo na místě doslova za pět minut dvanáct.

„Obdrželi jsme informaci o neobvyklém chování mladé okroužkované labutě na rybníku Šavlice. Oznamovatel zaregistroval u mladé labutě pouze nehybnou levou končetinu a větévku, kterou za sebou jedno z pěti labutích mláďat táhlo. Nebýt toho, že ostatní mláďata a rodiče poraněné mládě pronásledovali, štípali a odháněli, možná by si ani pan Honza nevšiml, že je něco v nepořádku,“ uvedl šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň. Labutí pár s mláďaty z rybníku Šavlice sledují záchranáři a členové Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva DESOP díky ornitologickým kroužkům na lokalitě již několik let. Pět mláďat letos kroužkovali zhruba před třemi týdny. 

„Když jsme dorazili na lokalitu a u břehu byli pouze dva rodiče se čtyřmi mláďaty, bylo nám hned jasné, že páté mládě chybí. Hledali jsme ho ze břehu, obešli téměř celý rybník, telefonovali kolegům na ZSŽ do Spáleného Poříčí, zda už pro mládě nebyli oni, a kontaktovali oznamovatele a pisatele e-mailu. Nikdo však nic o pátém mláděti nevěděl, navíc oznamovatel kontroloval lokalitu den před námi, a také už ho neviděl,“ popsal situaci na místě Makoň. V jeden moment to vypadalo, že mládě na lokalitě prostě už není, že ho ulovil predátor, či uhynulo a posloužilo jako potrava. Navíc záchranáři obešli po břehu téměř celý rybník, a tak to vypadalo, že akce bude ukončena s tím, že labutí mládě už na lokalitě není a že tentokrát prostě přijeli pozdě.

Veterináři udali zubní lékařku, která bravurním zákrokem zachránila život labuti s roztrženým jícnem

Život desítkám zvířat zachránila v terénu plzeňská zubařka Hana Makoňová, která je dlouholetou a zkušenou členkou plzeňské záchranné stanice živočichů. Letos v dubnu zachránila bleskově provedeným invazivním zákrokem život labuti. Rybářský háček...

Naštěstí na lokalitě byl sehraný a zkušený tým lidí, a tak ještě než se pátrání po poraněné labuti odvolalo, vlezl si jeden člen spolku do kajaku a pro jistotu objel rákosové ostrůvky z vody. Když projížděl poslední cíp hustého rákosí, vyjelo z něj páté mládě, sešněrované rybářskou šňůrou, s krmítkem a dvěma háčky. Silnou černou rybářskou šňůru měla labuť namotanou kolem těla u krku na levé končetině nad ornitologickým kroužkem a oba dva háčky zaseknuté v levé noze tak, že ji nemohla natáhnout, natož použít. K tomu olověná zátěž s rybářským krmítkem a klacek.

Záchranář Radek labuť pomocí kajaku odchytil, přivezl na břeh a tam se ji podařilo vysvobodit ze zajetí smotku pytlácké nástrahy. Ošetření proběhlo opět na místě a mládě bylo okamžitě vráceno rodičům a sourozencům zpět na vodu. „Kdyby se však nepodařilo labutí mládě najít, tak zcela určitě uhynulo schované někde v rákosí! To, co mělo na sobě, ho nejenom výrazně omezovalo v pohybu, ale zásadně ohrožovalo na životě! Všichni jsme se na místě shodli na tom, že ten pták by to na místě bez lidské pomoci nezvládl a uhynul, proto už také byl zalezlý v rákosí a nereagoval ani na pohyb lidí na břehu, či krmení zbývajících mláďat na vodě lidmi,“ vysvětlil Karel Makoň.

Rekonvalescence zachráněného mláděte teď už probíhá na vodě a v prostředí, kde to labuť zná. Je to mnohem efektivnější způsob, než léčba labutě v zajetí. Navíc labutí mládě začalo okamžitě končetinu používat, což je dobré znamení následné rekonvalescence.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DES OP

Štítky záchrana labutě, rybářský háček, zraněná labuť, DESOP, zachráněná labuť, mládě labutě, rybník, šňůra, Plzeň, Plzeňský kraj, Dnešice, rákos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě labutě doslova sešněrovala rybářská šňůra a dva zaseknuté háčky se zátěží, bez pomoci by zahynula  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.