Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chytré budovy ušetří za klimatizaci a svícení

PR článek

Klimatizace v kanceláři zapnutá přes noc. Rozsvícená světla na toaletě nebo porucha vodovodu. To všechno může ve firmě znamenat obrovské náklady za energie navíc. Tohle je ale snadno řešitelná záležitost – řídit energie a hlídat náklady umí koncept inteligentních budov založených na smart integrační platformě. Na individuální plán a instalaci kompletního systému se specializuje společnost OMEXOM GA Energo.

„Stále se zvyšující náklady na energie a tím také na provoz budov nutí jejich majitele hledat řešení vedoucí k šetření nákladů. Vysoké požadavky na energetickou úsporu mohou vyřešit tzv. inteligentní budovy, které jsou neodmyslitelnou součástí konceptu Smart City,“ říká Pavel Němeček, vedoucí oblasti Smart technologie společnosti OMEXOM GA Energo. Samotná společnost využívá inteligentní řízení budov k monitoringu energií (plyn, voda, elektřina), k monitoringu a řízení 1/4 hodinového maxima (je známo okamžité využití rezervovaného 1/4 hodinového maxima a systém je schopen automaticky reagovat a regulovat některá zařízení tak, aby nedocházelo k překročení tohoto 1/4 hodinového maxima), dále k regulaci vytápění a chlazení budov (topení a klimatizace se vypínají v případě, že jsou v místnosti otevřená okna), k automatickému ovládání venkovních rolet a LED osvětlení také ke sběru dat a k okamžitému vyhodnocování čidel CO2, teploty, prachu, hluku a dalších.

Kompletní správu inteligentní budovy je možné mít jednoduše pod kontrolou ve svém počítači a v reálném čase sledovat všechny nastavené systémy, a to díky smart integrační platformě. Tato platforma je v podstatě mozkem celé inteligentní budovy, kde se integruje technologie budov, výroby, senzorů i komponent, platforma seskupuje procesy a logické funkce pro řízení technologií, optimalizuje spotřeby energií, dohlíží nad provozem a včas informuje o poruchách. Díky tomu, že je platforma otevřená, je systém schopen integrovat všechny základní komponenty a komunikační protokoly od různých výrobců a dodavatelů, které jsou na trhu dostupné a nejvíc používané.

„Kromě úspory za energie koncept řeší také úsporu času a nákladů na personál, který nemusí kontrolovat a řešit plýtvání energetickými zdroji, poruchy nebo výpadky a jiné neduhy spojené s provozem budovy,“ doplňuje Němeček. U konkrétních společností byla vypočtena návratnosti investice do centralizovaného řídícího a dohledového systému v rozmezí 3 až 4 let. Ohledem na stoupající ceny energií může být návratnost ale mnohem dříve, i v řádu měsíců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Chytré budovy, chytrá domácnost, technologie, Omexom, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chytré budovy ušetří za klimatizaci a svícení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.