Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O 800 milionů korun více, než se čekalo, přiteče do plzeňské městské kasy. Umožní to spustit další projekty

Do plzeňské městské kasy by mělo přitéct více peněz, než se původně předpokládalo. Vzhledem k očekávaným vyšším příjmům do svého rozpočtu může vedení města vytvořit nejen rezervu nejen na očekávané zvýšení nákladů na energie. Umožní ale připravit a spustit několik dalších významných projektů. Počítá se s rozdělením více než 800 milionů korun.

Posílení příjmové stránky rozpočtu města zajistily zejména lepší výběry daní, zlepšené příjmy z hazardních her, prodeje pozemků, bytů a rostoucí příjmy z úroků. Potvrdil to náměstek pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS). Příslušné souhrnné rozpočtové opatření schválili zastupitelé.

„Například u příjmů z cizích daní očekáváme o 400 milionů korun více, u příjmu z hazardních her je to nárůst o 170 milionů korun oproti předpokladu, což je dáno tím, že lidé více sázejí on-line. Zlepšené jsou i příjmy z pozemků, a to o 74 milionů korun, z prodeje bytů máme o 22 milionů korun více a lepší jsou i příjmy z úroků, a to o 120 milionů korun,“ uvedl David Šlouf.

Největší podporu nově získá výstavba vodojemu v plzeňském obvodu Litice za 180 milionů korun. Podle primátora města Plzně Pavla Šindeláře už má město na daný projekt stavební povolení, přes zimu by chtělo akci vysoutěžit a zhruba do dvou let by mohlo být hotovo. Projekt takzvaného vodárenského souboru Litice umožní nová napojení na veřejný vodovod v jihozápadní části Plzně a zajistí plynulost dodávek pitné vody v této oblasti.

Další částku ve výši 65 milionů korun město vyčlenilo jako prostředky související se slibem vedení města a Vodárny Plzeň, že pro příští rok zůstanou zachovány ceny vodného a stočného, tedy nebudou se měnit. Penězi město pokryje výpadek příjmu z nájmu z majetku vodohospodářské infrastruktury, jenž městu platí společnost Vodárna Plzeň.

„Peníze využijeme také například na obnovu základního softwaru pro komunikaci města s občany a obnovu serverů, jež zajišťuje Správa informačních technologií města Plzně. Zde jde o částku 19 milionů korun. Dále také na realizaci několika investičních akcí v zoologické a botanické zahradě, kde jsme uvolnili 17 milionů korun, a to na fotovoltaický systém, fototermické panely a vodní příkop v pavilonu šimpanzů,“ doplnil David Šlouf.

Město si ale připravuje rezervy vzhledem k rostoucím cenám energií. Do svého rezervního fondu proto převede přes 258 milionů korun, z nichž 235 milionů korun by mělo sloužit na pokrytí nárůstu cen elektřiny a plynu u objektů ve vlastnictví města a jeho příspěvkových organizací. O částku 218 milionů korun město posílí objem prostředků na kofinancování dotovaných projektů.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky výběr daní, příjem z hazardních her, rozpočet města, projekty města, projekt, peníze, Plzeň, VODÁRNA PLZEŇ a.s., ODS, Pavel Šindelář, Litice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O 800 milionů korun více, než se čekalo, přiteče do plzeňské městské kasy. Umožní to spustit další projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.