Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Náměstek plzeňského primátora Zarzycký bude neuvolněným náměstkem hejtmana bez plného platu

Jako neuvolněný politik, který nedostává plný plat, bude pracovat od 14. června Roman Zarzycký (ANO) ve funkci ekonomického náměstka hejtmana Plzeňského kraje. Nadále však Zarzycký zůstává na plný úvazek s celým platem prvním náměstkem primátora Plzně. Schválení Zarzyckého jako neuvolněného náměstka hejtmana předcházela bouřlivá debata krajských zastupitelů. Všichni nakonec hlasovali pro.

„Je to určitý symbol toho, že si z etického kodexu zastupitele kraje neděláme cár papíru, že to myslíme vážně. Není obvyklé, že bychom kumulovali více placených funkcí. Setrvávám tedy ve funkci 1. náměstka primátora a zbavuji se plně placené funkce náměstka hejtmana,“ řekl Roman Zarzycký.

Ten neprosadil na květnovém jednání zastupitelů Plzně svoji žádost, aby byl neuvolněným prvním náměstkem primátora Plzně. Na magistrátu tak dál pracuje jako uvolněný, tedy na plný úvazek a za plný plat. Proti se tehdy postavila zejména ODS, s níž je ANO ve městě v koalici. „Bohužel se mi toho nepodařilo docílit na jednání zastupitelstva města Plzně. Měli jste možnost sledovat toto místy až trapné tříhodinové jednání,“ připomněl v pondělí Zarzycký. Omluvil se kolegům z krajské koalice, že přetáhl lhůtu 90 dnů, která mu umožnila kumulovat funkce.

„Krok pana náměstka plně podporuji a schvaluji. Neměli bychom kumulovat funkce uvolněné, ani ty neuvolněné. A pro upřesnění uvedu, že placené funkce jsou ty uvolněné i neuvolněné. I ty neuvolněné jsou placené, byť trochu jinak,“ řekl na vysvětlení zastupitel Jiří Valenta z opoziční KSČM.

Kritikou nešetřil ani ministr kultury a krajský zastupitel Martin Baxa (ODS). „Dal jsem panu náměstkovi Zarzyckénu jednu jednoduchou radu, aby se té funkce prvního náměstka primátora města Plzně vzdal, ale to on nevyslyšel. Nevyhověl tomu a nevyslyšel této užitečné radě,“ řekl Baxa. Na to reagoval Zarzycký tím, že si váží cenné rady od někoho, kdo kumuluje mnohdy až 20 funkcí (míněn Baxa).

Opoziční zastupitel a bývalý náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD) zase konstatoval, že je přesvědčen o tom, že neuvolněné fungování v rámci kraje není možné. „Potřebujete přece rozhodovat o zásadních věcech, Plzeň je jen jedno z 501 měst a obcí Plzeňského kraje. Vždy by to mělo být tak, že ta důležitější funkce by měla být uvolněná. Ta méně důležitá je v tomto případě podle mě funkce náměstka Plzně. Fungovat tady v neuvolněném módu vidím jako velký problém, zvláště v dnešní době, když vidíme, jaké problémy se na občany, kraje, republiky i Evropy ženou. Práce by měla být na 100 procent odvedená. A jsem naprosto přesvědčen, že obě funkce nelze zvládnout,“ řekl Grüner.

Zarzycký uvedl, že není s Grünerem v rozporu. „Kandiduji jako lídr města a toto opatření je dočasné. Po komunálních volbách se ukáže, jakým způsobem se bude vyvíjet koalice v Plzni i další fungování v kraji. Já rozhodně nemám v plánu kumulovat funkce. Teď je pro mě prioritní splnit závazek, kterým je splnění etického kodexu," řekl. Na jednání zastupitelů města už dříve zaznělo, že jako uvolněný náměstek primátora má Zarzycký stanovenou měsíční odměnu 88 840 korun a že jako neuvolněný náměstek hejtmana může mít maximální odměnu 71 914 korun.

Od letošního února je ve vedení Plzeňského kraje koalice Piráti, ANO a STAN, zatímco město Plzeň vede už téměř čtyři roky koalice ODS, ANO, TOP09 a ČSSD.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky neuvolněný náměstek, náměstek hejtmana, koalice, radnice, radniční koalice, Magistrát města Plzně, Roman Zarzycký, Plzeň, náměstek krajského hejtmana, ANO 2011, Plzeňský kraj, ODS, Martin Baxa, Ivo Grüner, rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstek plzeňského primátora Zarzycký bude neuvolněným náměstkem hejtmana bez plného platu  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.