Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastupitelé Plzeňského kraje projednají žádost o dotaci na sport

Plzeňský kraj chce získat dotaci na stavby sportovišť z aktuální výzvy, kterou vyhlásilo ministerstvo školství (MŠMT). Kraj proto svolal na středu odpoledne mimořádné jednání zastupitelstva, které by mělo schvalovat podání žádosti o státní podporu na stavbu nové tělocvičny tachovského gymnázia nebo atletické haly u plzeňského sportovního gymnázia. Novinářům to dnes řekl krajský radní Vladislav Vilímec (ODS). Okamžitě po rozhodnutí zastupitelstva kraj žádost podá.

"Ministerstvo celkem překotně vyhlásilo výzvu na podporu sportovních staveb a rekonstrukcí. Uzávěrka žádostí je 31. října," uvedl Vilímec. Ve výzvě "Podpora materiálně technické základny sportu 2017 až 2024" je podle něj z národních zdrojů 500 milionů korun. K žádosti, kterou může podat pouze obec nad 10 tisíc obyvatel nebo kraj, musí být usnesení zastupitelstva. Každý subjekt může podat jen jednu žádost. "Je to otázkou, zda to vůbec dostaneme a jak je to míněno," dodal.

Kvůli tomu, že výzva byla vyhlášena 20. září, může podle Vilímce o peníze požádat jen subjekt, který o ní dopředu věděl. Začátek přijímání žádostí byl 1. října. Výzva je primárně zaměřená na rozšiřování a zkvalitňování kapacit sportovišť. Dotace může pokrýt až 50 procent nákladů, nejvíce 40 milionů korun.

"Podle mě je nadějnější spíš ten Tachov, stadion je větší akce. Pokud bychom dostali peníze na Tachov, tak atletický tunel budeme dělat z vlastních prostředků," uvedl Vilímec. Pokud kraj na tělocvičnu peníze nedostane, stavět ji zatím nebude.

"Je to možnost, kterou bychom měli pragmaticky využít. Věřím, že budeme úspěšní," řekl. Náklady na tělocvičnu tachovského gymnázia, které ji zatím nemá, jsou 78 milionů Kč včetně DPH. Atletický tunel, tedy sportovní hala s výškařským sektorem u nového stadionu atletů v Plzni na Skvrňanech, je za zhruba 120 milionů Kč.

Plzeňský kraj, který je zřizovatelem obou gymnázií a vlastníkem jejich budov, má na obě akce stavební povolení.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, školy, správa, střední, Tachov, Plzeň, Plzeňský, Plzeňský kraj, Vladislav Vilímec, ODS, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, peníze, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Plzeňského kraje projednají žádost o dotaci na sport  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.