Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Koalice SPOLU chce vyhrát komunální volby v Plzni, tvoří ji ODS, TOP09 a KDU-ČSL

Do komunálních voleb jde poprvé v Plzni ODS v koalici. Občanští demokraté vytvořili koalici SPOLU, kde budou i zástupci TOP09 a KSU-ČSL. Předsedové všech tří stran podepsali v pátek memorandum o vytvoření předvolební koalice SPOLU. Zatím není jasné, kdo bude lídrem koalice a kandidátem na primátora. Tento post by měl připadnout ODS. Současný primátor Pavel Šindelář (ODS) se zatím nevyjádřil, zda bude o post primátora znovu usilovat.

„Společně jsme se tak rozhodli i s respektem k výsledku voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v roce 2021, kdy koalice SPOLU tyto volby v Plzni nejenom vyhrála, ale volilo ji 31,11 procent Plzeňanů. Tento potenciál a důvěru našich voličů chceme využít i v letošních komunálních volbách. SPOLU na české politické scéně nabízí možnost volit slušnou a sjednocenou pravici. Pokládáme tedy za svoji povinnost v koalici SPOLU pokračovat také na úrovni našeho krajského města a věřím, že i v jednotlivých městských obvodech nás budou kolegové následovat,“ uvedl regionální předseda ODS a ministr kultury Martin Baxa, který byl volebním lídrem kandidátky koalice SPOLU pro sněmovní volby.

„Memorandem deklarujeme společnou vůli prosazovat programová východiska a hodnoty, které naše strany dlouhodobě hájí a uplatňují jak na celostátní, tak na komunální úrovni, s odpovědností k dalšímu komplexnímu a vyváženému rozvoji města Plzně. Voliči v Plzni ve sněmovních volbách nevolili pouze proti Andreji Babišovi, ale koalice SPOLU zde výrazně porazila i Piráty. Plzeňané tak svým hlasem dali jasně najevo, že chtějí skutečná pravicová řešení a preferují strany, které jim tohle řešení poskytnou,“ řekl předseda oblastního sdružení ODS Plzeň-město Jiří Šneberger.

Jeho slova potvrzuje i předseda TOP 09 v Plzni Michal Vozobule: „Parlamentní volby ukázaly, že naše tři strany k sobě mají blízko a tuto blízkost vnímají i voliči. Spolupráce v celostátní koalici SPOLU velmi dobře funguje i po volbách a bylo by proto škoda nepokusit se přenést tuto souhru i na komunální úroveň, na níž chceme rozvíjet Plzeň tak, aby byla místem, kde se dobře žije. Věřím, že tomu významně pomohou i přímé a kooperativní vztahy mezi vládou České republiky a představiteli Plzně.“ „V komunálních volbách jde o řešení lokálních témat, která se lidí dotýkají každý den ve svém nejbližším okolí, rodině, komunitě. V koalici SPOLU chceme nabídnout jednotné řešení, které přivede Plzeň k dalšímu rozvoji pro lepší a spokojený život jejích obyvatel, nás všech,“ uzavřel předseda KDU-ČSL Plzeň Stanislav Šec.

Podle bývalého primátora Plzně Jiřího Šnebergera mají jednotlivé městské obvody plnou samostatnost a volnost. „Dohodli jsme se na tom, že ty velké obvody by měly kandidovat v koalici SPOLU. Jedná se o obvody jedna, dva, tři a čtyři, v menších obvodech budou kandidátky sestaveny podle místních poměrů,“ informoval Šneberger. „Myslím si, že koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL má šanci vyhrát volby a atakovat hranici 24 mandátů v zastupitelstvu,“ řekl současný primátor Plzně Pavel Šindelář. Zastupitelstvo má 47 křesel.

Aktuálně vládne na plzeňském magistrátu koalice ODS, TOP09, ANO a ČSSD. Komunální volby v roce 2018 v Plzni vyhrálo ANO o necelou desetinu procentního bodu před ODS. Obě strany mají po 13 mandátech. TOP 09 získala čtyři zastupitele a ČSSD tři. V opozici jsou Piráti se sedmi mandáty, KDU-ČSL - Pravá volba pro město se čtyřmi zastupiteli a za KSČM byli zvoleni tři zastupitelé.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Šafránková

Štítky Koalice spolu, podpis memoranda Šec, Šneberger, Vozobule, SPOLU, komunální volby 2022, ODS, koalice, Plzeň, TOP 09, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, primátor, KDU-ČSL, volby, Pavel Šindelář, Jiří Šneberger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice SPOLU chce vyhrát komunální volby v Plzni, tvoří ji ODS, TOP09 a KDU-ČSL  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.