Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nové vedení Plzeňského kraje dokončilo změny v představenstvech a dozorčích radách krajských nemocnic

Změny v dozorčích radách a v představenstvech všech krajských nemocnic dokončilo nové vedení Plzeňského kraje, které ovládlo hejtmanství v polovině února. V dozorčích radách, kde nemocnice kontrolují politici, už jsou noví zástupci Pirátů, STAN a ANO anebo tam zůstali odborníci a zástupci odborů. Z dozorčích rad i představenstev zmizeli zástupci ODS a TOP 09, tedy stran, které jsou od února v krajském zastupitelstvu v opozici a mají nebo budou mít už "jen" členy výborů.

Opozice tento krok očekávala. Právě obsazení statutárních orgánů krajských nemocnic bylo podle Pirátů, kteří byli do 14. února se STAN součástí koalice s ODS a TOP 09, hlavním důvodem konce koalice ve vedení kraje. Vypovězení koaliční smlouvy tehdy Piráti zdůvodnili tím, že se jim nelíbilo personální obsazení nemocnic a také prosazení Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice. Jurečko, který je místopředsedou krajské ODS, řekl, že postoji Pirátů nerozumí, chtěl s nimi jednat.

Minulé vedení kraje zrušilo servisní holdingovou organizaci Nemocnice Plzeňského kraje, která se od 1. ledna sloučila s Klatovskou nemocnicí, největší ze všech šesti nemocnic, která zajišťuje jednotné řízení. Každé ze čtyř akutních nemocnic i dvěma léčebnám dlouhodobě nemocných zůstala právní subjektivita, ředitel a vedení, které se zodpovídají představenstvu Klatovské nemocnice.

Po pondělním palácovém převratu ve vedení Plzeňského kraje, kde nově vládne koalice Piráti, ANO a STAN, odvolala rada kraje na svém mimořádném zasedání některé politiky z představenstev Domažlické nemocnice, Klatovské nemocnice, Rokycanské...

Nové vedení kraje ponechalo ve všech nemocnicích stejný počet členů představenstev i dozorčích rad. „Koncept jsme zachovali, pouze jsme ho doplnili, aby byl plně funkční a efektivní i pro provoz a aby tam byli lidé, kteří tam mohou pracovat každý den. Dělo se to, že jak tam byli nastrkaní politici, tak vznikaly procesní problémy, protože faktury nad 100 tisíc korun musí podepisovat dva lidé z představenstva a byl problém je sehnat," řekl náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti). Podle něj je teď dobře, že zástupci hlavně Jaroslav Šíma, šéf představenstva Klatovské nemocnice, ale i ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček jsou v představenstvech všech čtyř akutních nemocnic. „A víme tedy, s kým máme řešit rozvoj péče, kromě samotných ředitelů nemocnic," uvedl náměstek.

Nové vedení kraje podle Haise nominovalo do představenstev lidi, kteří v nemocnicích pracují každý den. Šíma už v představenstvech byl. „A dále jsou tam šéfové jednotlivých nemocnic," řekl Hais. Dozorčí rady už jsou také kompletně změněné. Pouze pro Stodskou nemocnici se ještě hledá ředitel. „Opozice bude mít místa ve všech výborech, což se bude řešit na zastupitelstvu," dodal.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky krajské nemocnice, Nemocnice Plzeňského kraje, vedení nemocnic, dozorčí rada, představenstvo nemocnice, nemocnice, Plzeňský kraj, Česká pirátská strana, ODS, TOP 09, Starostové a nezávislí, Klatovská nemocnice, a.s., ANO 2011, Roman Jurečko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové vedení Plzeňského kraje dokončilo změny v představenstvech a dozorčích radách krajských nemocnic  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.