Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Piráti zahájili námluvy s opozičním hnutím ANO pro vedení Plzeňského kraje, přizvat chtějí i STAN

Do dalšího dějství vstoupilo vyjednávání o možné podobě nové koalice, která by se mohla dostat do vedení Plzeňského kraje. Poté, co Piráti před 14 dny vypověděli koaliční smlouvu svým partnerům z ODS + TOP 09, kde byli ještě společně se STAN, zahájil vyjednávací tým Pirátů namlouvání s opozičním hnutím ANO + nezávislí.

„Z pohledu obou stran jsme zhodnotili aktuální situaci v Zastupitelstvu Plzeňského kraje (ZPK) a následovala diskuze o formě možné spolupráce obou celků. Jako základní prioritou bylo stanoveno maximální plnění volebních programů pro krajské volby 2020. Po jejich vzájemném posouzení nebyly nalezeny nepřekonatelné překážky pro další jednání. Stěžejními tématy jsou zdravotnictví, doprava, rozvoj regionu a životní prostředí při rozumném hospodaření s finančními prostředky Plzeňského kraje,“ uvedl uvedl za Piráty Rudolf Špoták, náměstek hejtmanky pro sociální oblast.

„Zásadním požadavkem pro spolupráci ze strany Pirátů je morální otázka chování zastupitele. Porušování Etického kodexu zastupitele Plzeňského kraje, nepřiměřenou kumulaci funkcí a střet zájmů nejsme ochotni jakkoliv tolerovat. Jde o jednu ze základních tezí pirátského programu. Krajský zastupitel má mít jako prioritu práci pro občany Plzeňského kraje a vyhnout se kombinaci politika x byznys,“ zdůraznil Špoták.

Piráti si dále také pochvalují dosavadní spolupráci s uskupením okolo hnutí STAN a navrhují, aby se příští schůzky zúčastnil i jednací tým hnutí STAN.

Zástupci ANO + nezávislí vznesli při jednání s Piráty požadavek na společnou práci prostou politikaření a ideologií z celostátní politiky. „Krajská samospráva má sloužit všem občanům dle jejich potřeb. Platforma případné spolupráce má být na spravedlivé partnerské úrovni. Souhlasíme s požadavkem Pirátů na přizvání zástupců hnutí STAN k dalšímu kolu jednání,“ dodal za ANO Petr Vanka. Ze žádné strany nebyly vzneseny personální nebo funkční požadavky v případě budoucí spolupráce.

Nespokojení Piráti vypověděli koaliční smlouvu

Uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09 má v Zastupitelstvu Plzeňského kraje 25 z 45 mandátů, z toho Piráti i STAN po sedmi. ODS a TOP 09, které získaly 11 křesel, mají pět z devíti krajských radních včetně hejtmanky, STAN s Piráty mají v radě po dvou místech. Vypovězením koaliční smlouvy vyjádřili Piráti nesouhlas s tím, že ODS a TOP 09 si v krajské radě "na sílu protlačily svého kmotra" Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice.

Vedle zvolení Romana Jurečka do představenstva ovládajícího všechny nemocnice v majetku Plzeňského kraje se Pirátům také nelíbí personální obsazení krajských nemocnic a odmítají kumulaci funkcí zastupitelů ODS Evy Trůkové a Jana Šaška, kteří vedou krajské výbory a zároveň jsou ve vedení Plzně a Rokycan. Špoták také uvedl, že nebyli informováni o tom, že kraj dal loni milion korun na koncert Chinaski v Klatovech, což byla podle něj předvolební kampaň ODS. Dosavadní partneři kritiku odmítli, uvedli, že koaliční smlouvu neporušili.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Plzeňský kraj, koaliční smlouva, Piráti, vypovězení koaliční smlouvy, Roman Jurečko, koalice ODS, TOP 09, STAN a Piráti, vyjednávání, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, ANO 2011, ODS, Rudolf Špoták, Zastupitelstvo Plzeňského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti zahájili námluvy s opozičním hnutím ANO pro vedení Plzeňského kraje, přizvat chtějí i STAN  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.