Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

ODS na Plzeňském kraji vyzvala Piráty, aby vzali zpět rozhodnutí o vypovězení koaliční smlouvy

Stále nejasný je osud koalice ve vedení Plzeňského kraje, poté co před týdnem Piráti oznámili vypovězení koaliční smlouvy. Vyjádřili tak nesouhlas s tím, že ODS a TOP 09 si v krajské radě "na sílu protlačily svého kmotra" Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice. Zástupci ODS a TOP 09 v Plzeňském kraji teď vyzvali Piráty, aby vzali zpět rozhodnutí o ukončení koaliční spolupráce. V kraji vládne od předloňského listopadu uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09.

ODS s TOP 09 ustanovila čtyřčlenný vyjednávací tým, který je připraven jednat se všemi subjekty v krajském zastupitelstvu kromě KSČM a SPD. „Považujeme (dosavadní) koalici za úspěšnou. Jejich (Pirátů) argumenty nepovažujeme za takové, aby se nemohlo postupovat standardním způsobem. A jestli myslí vážně, jak tvrdí, že chtějí dále spolupracovat, tak ať to vezmou zpět a přijdou ke stolu," uvedl předseda zastupitelského klubu ODS a náměstek hejtmanky Pavel Karpíšek. Rovněž nevyloučil, že ODS, stejně jako PIráti, mohou případně jednat s ANO o budoucí spolupráci a stabilitě kraje.

K rozpadu koalice na Plzeňském kraji se vyjádřilo i vedení STAN. „Krajský výbor STAN po svém jednání považuje koaliční smlouvu za neplatnou. Konstatujeme, že je nutné jednat o případné nové koalici pro sestavení Rady Plzeňského kraje. Ustanovili jsme vyjednávací tým ve složení: Pavel Čížek, Josef Bernard, Libor Picka a Jan Vavřička. STAN bude vyjednávat se všemi zastupitelskými kluby, mimo KSČM a SPD. Vstoupíme do takové koalice, která umožní všem zúčastněným stranám prosazovat jejich volební program, čili nedojde k prosazení priorit pouze jednoho subjektu,“ uvedl krajský tajemník Václav Cinádr.

Svoji šanci vycítilo i dosud opoziční hnutí ANO, které získalo ve volbách 12 mandátů, ale jeho klub má nyní včetně nezávislých 16 členů. ANO si rovněž zvolilo čtyřčlenný vyjednávací tým, jenž dostal mandát k vyjednávání bez limitů. Na jeho konci by měla být stabilizace a uklidnění současné situace ve vedení kraje. Hnutí je připraveno jednat se všemi subjekty zvolenými do krajského zastupitelstva. „Současným limitem pro jednání a setkání se zástupci ostatních subjektů je aktuální pandemická situace a jarní prázdniny, kdy někteří členové vyjednávacích týmů odjíždí s rodinami na dovolenou a další jsou pozitivně testováni. Hned po jarních prázdninách dojde k prvním jednáním a na výsledek nebude nutno dlouho čekat,“ řekl Petr Vanka, předseda klubu zastupitelů ANO v krajském zastupitelstvu.

Piráti se při jednání svého krajského zastupitelského klubu shodli na tom, že prioritou zůstává práce pro občany Plzeňského kraje. „I bez koaliční smlouvy pokračujeme ve stejném formátu. Chceme, aby případná jednání neměla vliv na realizaci řady důležitých projektů,“ říká Pavel Hais, náměstek hejtmanky pro IT, digitalizaci a centrální nákup. Pro budoucí vyjednávání ustanovili Piráti tříčlenný tým. „Máme stále platnou povolební strategii schválenou ještě před volbami v roce 2020, proto budeme jednat se všemi stranami vyjma KSČM a SPD,“ vysvětluje Rudolf Špoták, náměstek hejtmanky pro sociální oblast. „Očekáváme, že termíny schůzek vyplynou z jednání ostatních zastupitelských klubů v následujících dnech,“ dodává.

Vedle zvolení Romana Jurečka do představenstva ovládajícího všechny nemocnice v majetku Plzeňského kraje se Pirátům také nelíbí personální obsazení krajských nemocnic a odmítají kumulaci funkcí zastupitelů ODS Evy Trůkové a Jana Šaška, kteří vedou krajské výbory a zároveň jsou ve vedení Plzně a Rokycan. Špoták také uvedl, že nebyli informováni o tom, že kraj dal loni milion korun na koncert Chinaski v Klatovech, což byla podle něj předvolební kampaň ODS. Dosavadní partneři kritiku odmítli, uvedli, že koaliční smlouvu neporušili.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Plzeňský kraj, koaliční smlouva, Piráti, vypovězení koaliční smlouvy, Roman Jurečko, koalice ODS, TOP 09, STAN a Piráti, vyjednávání, ODS, Česká pirátská strana, koalice, Starostové a nezávislí, Klatovská nemocnice, a.s., ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS na Plzeňském kraji vyzvala Piráty, aby vzali zpět rozhodnutí o vypovězení koaliční smlouvy  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.