Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o zavedení většího množství jednočlenných hlídek městské policie?

Pořádné pozdvižení vyvolalo v nové koncepci nového velitele plzeňské městské policie zavedení většího množství jednočlenných hlídek. Velitel Petr Vlk s tím narazil nejen u opozičních zastupitelů, ale zejména u samotných strážníků. Ti nesouhlasí se zavedením kontroverzních jednočlenných hlídek. Sepsali proto petici, kterou podepsalo 170 strážníků z 250. Argumentují tím, že pro ně představuje riziko, když se sami dostanou do konfliktu s agresivními osobami. Strážníci hrozí odchodem a někteří už skutečně odchází. Zastupitelé nakonec novou koncepci prosadili, pro hlasovalo 27, proti bylo 11 a dva se zdrželi. Co si o jednočlenných hlídkách myslí zastupitelé Plzně?

Otázka: Jaký máte názor na zavedení většího množství jednočlenných hlídek městské policie?

David Šlouf (ODS)

Rád bych na úvod uvedl, že hlavním cílem ,,Koncepce strategického řízení městské policie" je zvýšení bezpečnosti občanů města Plzně a četnosti strážníků ,,na ulici". K tomu vedou zejména dvě opatření vyplývající z této Koncepce, předložené do Zastupitelstva města Plzně v červnu 2021 velitelem městské policie ing. Vlkem: 1) V rámci služby přímo na služebně je třeba přehodnotit rozdělení úkolů velitele obvodní služebny, zástupce velitele obvodní služebny  a závodčího směny. Řešením je změna role závodčího směny, který by z větší části prováděl výkon služby venku se zaměřením na aktivní výkon služby strážníků a za využití služebního vozidla byl k dispozici jako posila v případě výskytu náhlého problému. 2)  Na konkrétních místech vedoucí směny zajistí vícečlennou hlídkou, posílenou  výkonem služby závodčím, či zajištěním výjezdu specializovaných hlídek Útvaru celoměstských činností. Z výše uvedených opatřeních jasně vyplývá, že naopak dojde k posílení hlídek na rizikových místech a časech. Jednočlenné hlídky budou nasazovány pouze v denní době v přidělených okrscích s menším bezpečnostním rizikem. Pokud se v těchto okrscích mohou bez problému pohybovat občané města Plzně, jsem přesvědčený, že to nebude problém pro ani jednočlennou hlídku městské policie.

Stanislav Šec (KDU-ČSL)  

Chápu velké obavy strážníků. Nesmí se postupovat odezdi ke zdi.  Jednočlenné hlídky se nesmí dle mého mínění použít v lokalitách a časech rizikových. Neumím si představit, že by jedna strážnice sloužila ve 23 hodin na Americké třídě. Ale i když jeden strážník bude obcházet bezpečná dětská hřiště, tak musí být zajištěno, že posily dorazí neprodleně v případě, že to bude potřeba. Velitelé městských služeben jsou ve většině případů profesionálové znalí situace. Dokáží vyhodnotit míru rizika v té konkrétní době a lokalitě. Velitel musí mít dostatek lidí tak, aby dvojčlenné hlídky byly tam, kde si to situace žádá.

Martin Zrzavecký (ČSSD)

Se systémem jednočlenných hlídek bylo počítáno v koncepci Městské policie Plzeň, která byla schválena Zastupitelstvem města Plzně již v roce 2015. Nejedná se tedy o žádnou novinku. Nová koncepce počítá s rozšířením počtu tzv. Okrskových strážníků a také efektivnějším nasazováním strážníků v ulicích města Plzně. Smyslem jednočlenných hlídek je působit ve větším počtu strážníků na území Plzně. Jejich nasazení se předpokládá tam, kde budou strážníci působit především preventivně, jako je tomu již nyní, a to především v menších městských obvodech. Ve schválené koncepci je také plánováno posílení motorizovaných hlídek s celoměstským dosahem. Jejich primárním cílem je a bude podporovat strážníky na ulici, a to ať se jedná o jedno či vícečlennou hlídku. Nově budou motorizované hlídky součástí oddělení s celoměstskou působností. Jsme přesvědčeni, že tento model bude efektivnější.

Václav Štekl (KSČM)

Jednoznačně to není krok správným směrem. Je velký rozdíl mezi funkcí okrskového strážníka v relativně bezpečných okrajových částech Plzně proti potenciálně rizikovými částem města. Dva strážníci si navzájem "kryjí záda", mají subjektivně větší šanci na zklidnění situace již pouhou přítomností dvou vycvičených a uniformovaných příslušníků MP. Nejsme sice na divokém západě, ale nedokáži si představit situaci, kdy bude jednočlenná hlídka zasahovat proti opilým či zfetovaných jedincům stylem "přestaňte ve svém jednání a vyčkejme tak minimálně pět minut na příjezd posil, poté to budeme řešit...". Vždyť to "volání o pomoc" ze strany velké části členů MP Plzeň v podobě petice je velmi, velmi alarmující signál, že se něco děje, že něco zřejmě není v pořádku.

Pavel Bosák (Piráti) 

Piráti soustavně odmítají způsob, jakým je nová koncepce práce Městské policie zaváděna. Jeví se jen jako podbízivá reklamní "PR" kampaň pro magistrát bez reálného pozitivního dopadu na bezpečnost ve městě. Strážníky sice bude víc vidět, ale budou mít omezenější možnosti zasahovat. Takováto zásadní změna přístupu by měla být řádně obhájena a podpořena detailní analýzou. Neviděli jsme žádné statistiky, žádné příklady dobré praxe. Dostali jsme jen několik stránek spekulativních úvah s nádechem nostalgie po starých časech. Co hůř, vedení Městské policie se nepodařilo získat na svou stranu převážnou část strážníků. Rozhodlo se změny zavádět "na sílu", což potenciálně narušuje důvěru i soudržnost této organizace.

Michal Vozobule (TOP 09)

Městská policie již nyní na řadě míst Plzně pracuje s principem jednočlenných hlídek v podobě okrskového strážníka, který vždy velmi dobře zná své okolí a je schopen preventivně reagovat v řadě situací. Proto považujeme rozšíření tohoto principu za pozitivní. Je nám jasné, že ne ve všech časech a všech lokalitách je tento přístup vhodný, ale pro většinu města to přes den může přinést lepší kvalitu služby městské policie pro občany a návštěvníky města. Chápeme i obavy strážníků o jejich bezpečnost, proto je potřeba vytvořit dostatečný princip jejich podpory v krizové situaci (motorizované hlídky, spolupráce strážníků apod.). Na druhou stranu vycvičený strážník s dostatečnou podporou má jistě dostatečnou autoritu a sebevědomí k tomu, aby případné krizové situace zvládal tak, jak je tomu doposud.

Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Odpověď nedoručilo ve stanoveném termínu pouze hnutí ANO (což se tentokrát mohlo stát i vzhledem k dovoleným), jinak odpověděli představitelé všech ostatních politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.  

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch / Plzen.eu

Štítky Politická korida, hlídky městské policie, jednočlenné hlídky, zavedení jednočlenných hlídek, zastupitelstvo města, Plzeň, obecní policie, Petr Vlk, ODS, Václav Štekl, Martin Zrzavecký, Stanislav Šec, Michal Vozobule, Pavel Bosák, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o zavedení většího množství jednočlenných hlídek městské policie?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.