Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strážníci městské policie v Plzni označili její současné vedení za chaotické, kvůli novým změnám odcházejí zkušení profesionálové

Dvě a půl hodiny trvala na jednání plzeňského městského zastupitelstva bouřlivá diskuse o nové koncepci městské policie, kterou po svém březnovém nástupu do funkce začal prosazovat nový velitel Petr Vlk. Narazil s ní nejen u opozičních zastupitelů, ale zejména u samotných strážníků. Ti totiž označili současné vedení za chaotické. Nesouhlasí se zavedením kontroverzních jednočlenných hlídek. Sepsali proto petici, kterou podepsalo 170 strážníků z 250. Argumentují tím, že pro ně představuje riziko, když se sami dostanou do konfliktu s agresivními osobami. Strážníci hrozí odchodem a někteří už skutečně odchází. Zastupitelé nakonec novou koncepci prosadili, pro hlasovalo 27, proti bylo 11 a dva se zdrželi.

Celá dramatická diskuse zastupitelů o nové koncepci řízení městské policie se nakonec opravdu točila jen kolem zavedení jednočlenných hlídek. Někteří zastupitelé koncepci nového velitele ostře kritizovali, že nepřináší nic nového, padala dokonce slova i o plagiátorství a někteří rovnou prohlásili, že odmítají mít v čele plzeňské městské policie jejího nového velitele. Ten doslova uvedl, že efektivitu městské policie chce zvýšit cestou restrukturalizace sil a prostředků, kde by se mělo zejména jednat o využívání jednočlenných hlídek, a to hlavně v denní době.

„Vlastní výkon služby bude v denní době zajišťován zejména pěší obchůzkovou službou jednočlenných hlídek, převážně v jim přidělených okrscích. Při výkonu služby v rizikovějších místech by velitel služebny na základě místní a osobní znalosti zajistil výkon vícečlennou hlídkou například sloučením dvou hlídek, či posílením výkonu služby se závodčím, či zajištěním specializovaných hlídek Útvaru celoměstských činností,“ přiblížil svoji koncepci Petr Vlk.

„Jednočlenné hlídky nejsou dogma. Neznamená to, že od teď bude každý strážník MP chodit všude sám. Někdy jsou situace, že je nedokážou zvládnut ani tři strážníci. Na některé banální věci opravdu nemusí chodit dva strážníci. Například kontrola, kdy někdo nahlásí třeba injekční stříkačky na pískovišti,“ konstatoval radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD).  

Strážníci nešetřili kritikou vedení městské policie

Na zastupitelstvu vystoupilo s překvapivými informacemi o fungování městské policie několik jejích pracovníků, kteří podepsali zmíněnou petici. „Chtěla bych upozornit na odchod strážníků specialistů s mnohaletou praxí. Uvažují o odchodu v důsledku nově zaváděných změn, které posouvají městskou policii vývojově o mnoho let zpátky. Od doby zavedení nových postupů dochází uvnitř organizace k chaosu, špatnému přenosu informací a k šíření dezinformací. Tomu tak v předchozích obdobích nebylo,“ uvedla Karla Marcelová, která je ve služba 14 let.

„Veškeré informace ze strany velitele byly dříve strážníkům předávány písemně, prostřednictvím nařízení velitele a zápisů z porad. Seznámení s těmito dokumenty stvrzovali strážníci svým podpisem. Teď velitel poskytuje informace výhradně ústně a následně velitelům služeben vytýká, že ho špatně pochopili. Odchází vyškolení a vycvičení odborníci s dlouholetými zkušenostmi k jiné městské policii nebo k jiné ozbrojené složce. Dovoluji si upozornit na hrozící exodus většího počtu zkušených a klíčových strážníků,“ zdůraznila Marcelová.

A kritikou nešetřil při svém vystoupení ani Jan Nesnídal. „Kdo z vás, by jako jednočlenná hlídka aktivně řešil skupinky problémových, agresivních a mnohdy opilých jedinců, když může řešit zákonem i mnohem bezpečnější věci. Jako například oznamovat černé skládky, doručovat písemnosti, vracet nalezené doklady nebo řešit špatné parkování botičkami a lístkem za stěrač. Koncepce strážníky přímo vybízí k tomu, aby řešili pouze bezproblémové a nekonfliktní slušné občany, kteří občas šlápnou vedle a něco opomenou. Místo toho, aby se zvýšil tlak na nepřizpůsobivé občany, zvýší se tím naopak tlak na slušnější Plzeňany a grázlové budou o krok napřed,“ řekl Nesnídal.

„K těm avizovaným masivním odchodům strážníků bych chtěl zmínit následující. Každý rok odchází kolem 23 strážníků. Letos je jich zatím devět,“ podotkl velitel Petr Vlk. Na to reagoval zastupitel Petr  Náhlík (KDU-ČSL). „Mám pocit, že za takových okolností a s takovým množstvím petentů nemůže městská policie s novým vedením fungovat. Nikdy nebyl tak velký odpor proti novému vedení MP jako je teď.“Manažer nebo velitel nesmí ztratit svoje lidi. Znám složité lokality v Plzni, jsou tam problematické a nebezpečné lokality. Vy komunikovat neumíte nebo to na mě dělá ten dojem,“ vzkázal veliteli zastupitel Jiří Lodr (KDU-ČSL).

Na obranu velitele naopak vystoupil bývalý primátor Plzně Jiří Šneberger (ODS). „V těch ozbrojených složkách demokracie neexistuje. Tam velitel zavelí a všichni poslouchají a splní rozkaz. Jinak je ta policie k ničemu. Takhle bezpečnostní složky nefungují. Jsem šokován tím, že strážníci píší nějaké petice. Není tam odpor v podřízení vůči veliteli. Odpor je jen proti zavedení jednočlenných hlídek. Čekal jsem, že hrozí nějaká vzpoura. Pokud mi někdo z vedení tvrdí, že zavedení jednočlenných hlídek je v pořádku, tak já jim věřím.“

Ohodnoť článek

Foto Městská policie Plzeň

Štítky městská policie Plzeň, nový velitel, strážníci městské policie, petice, jednočlenné hlídky, nespokojení strážníci, zastupitelstvo, nová koncepce, obecní policie, Plzeň, Petr Vlk, KDU-ČSL, Jiří Šneberger, Petr Náhlík, Martin Zrzavecký, Jiří Lodr, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

xdfhgdsfhdsgfhdgs xdfhgdsfhdsgfhdgs

V Plzni doslova každých 10 vteřin přibude 1 ubytovna a 30 cizinců, bezďák a smažka na každým rohu... už tam není bezpečno absolutně v žádné lokalitě.... tranzit stále přes město a výrobní haly zablokovaly všechny pozemky díky korupci Magistrátu......Vlkovo koncept je hezky ale v 20. letech minulého století, kdy měli cikáni zákaz vstupu do obcí pod hrozbou šibenice, jediní cizinci byli bohatí němci a židi a průměrný věk alkoholiků nebo bezdomovců byl 19 let protože žili v lese, z města by je vyhodili.

Úterý, 22. června 2021, 17:34Odpovědět

Strážníci městské policie v Plzni označili její současné vedení za chaotické, kvůli novým změnám odcházejí zkušení profesionálové  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.